Aplikacije in dodatni programi
10.09.2019 17:00

Deli z drugimi:

Share

S temi aplikacijami lahko zmanjšamo količino zavržene hrane

S temi aplikacijami lahko zmanjšamo količino zavržene hrane
S temi aplikacijami lahko zmanjšamo količino zavržene hrane

Naslednjič, ko se boste odpravili v trgovino, si predstavljajte, da nakupite tri polne vrečke živil, in ko izstopite iz trgovine, eno vrečko takoj odvržete. Gre za simboličen, pa vendarle ilustrativen prikaz problema glede količine hrane, ki jo Zemljani zavržemo na dnevni ravni – 1 bilijon ameriških dolarjev na letni ravni. Tretjino vse hrane na svetu konča v obliki odpadka. Investitorji in zasebni vlagatelji so pokazali velik interes za razvoj inovativnih tehnoloških rešitev, ki bi potencialno lahko rešile krizo z zavrženo hrano. V prvih 10-ih mesecih leta 2018 so podjetja, ki se borijo proti dotičnemu problemu, zbrala 125 milijonov ameriških dolarjev. Ali lahko tudi mi prispevamo k zmanjševanju odpadne hrane? Ali lahko to naredimo medtem, ko brskamo po svojem telefonu? Preizkusite spodnje aplikacije, jih vključite v svojo dnevno rutino in pomagajte okolju. Ste samo en »prenos« oddaljeni k boljšemu jutri.


Karma: reševanje viškov hrane v kavarnah, restavracijah in trgovinah z živili

Karma se bori proti viškom hrane, ki nastajajo v kavarnah, trgovinah in restavracijah. Ta hrana bi sicer končala v smeteh, kjer ne koristi nikomur. Kako deluje aplikacija Karma? Aplikacija povezuje ponudnike z odvečno hrano in na drugi strani lačne stranke. S pomočjo umetne inteligence je aplikaciji uspelo od leta 2016 prihraniti 295 ton hrane. V aplikaciji so za polovično ceno na voljo obroki. Nekaj več kot 500.000 uporabnikov aplikacije lahko tako izbira med ponudbo. Aplikacija uporabnikom pokaže najbližje ponudnike glede na njihovo lokacijo – govorimo o kvalitetni hrani in jedeh, ki so na voljo po polovični ceni. Karma je odličen način, kako restavracije lahko zaslužijo dodaten denar, dobijo promocijo pri novih strankah, poleg tega pa naredijo nekaj dobrega za okolje s tem, ko zmanjšajo količino odpadne hrane. Švedsko »start-up« podjetje je bilo na seznamu Fast Company’s 2019 izbrano med 50 najbolj inovativnih »start-up« podjetij na svetu. Od začetka delovanja je aplikacija pomagala prihraniti 442 ton CO2, na voljo pa je v Londonu, Parizu in 150 mestih na Švedskem.

Too Good to Go: odvečna hrana na voljo s popustom

Še ena v vrsti platform, ki se borijo z odpadno hrano na način, da ponujajo hrano s popusti. Skupnost, ki se je oblikovala okrog aplikacije, sedaj šteje že več kot 7,5 milijona uporabnikov, aplikacija pa je na voljo v 9-ih državah v Evropi. Too Good to Go sodeluje z restavracijami in trgovci na način, da ob koncu izmene uporabnikom ponudi hrano, ki ni bila prodana, po polovični ali še bolj znižani ceni. Namesto točne specifikacije vsakega izdelka, ki ostane, je višek hrane zapakiran v »Magic Bag«. Uporabniki lahko izbirajo med ponudniki v njihovi bližini, iščejo pa lahko po različnih filtrih – po imenu, času in lokaciji. Aplikacija omogoča tudi »in-app« plačevanje, kar dela uporabniško izkušnjo še bolj napredno in hitro. Vsebina paketa »Magic Bag« se razkrije, ko v trgovini naredijo analizo viška hrane – gre za selekcijo odvečne, vendar popolnoma ohranjene hrane, ki bi sicer bila zavržena. »Gradimo globalno gibanje in naš cilj je, da motiviramo vsakogar, da tudi sam naredi korak k borbi proti ogromnim količinam odpadne hrane«, je povedala vodja marketinga pri podjetju Too Good to Go, Anoushka Grover. Too Good to Go beleži preko 8,3 milijona prenosov, od leta 2016 pa so uporabniki »rešili« več kot 12,036,262 obrokov.


OLIO: povezuje sosede, ki si med seboj delijo višek hrane

Več kot polovica vse zavržene hrane v razvitih državah nastane doma. Povprečno gospodinjstvo v Veliki Britaniji na letni ravni zavrže za skoraj 1000 evrov hrane na leto. OLIO je začel razvijati »food-sharing« revolucijo v samem jedru družbe, v lokalni skupnosti. Aplikacija med seboj povezuje sosede, bližnje trgovine in kavarne s prostovoljci – hrana, ki ostane, se lahko deli med uporabnike, ki jo lahko brezplačno prevzamejo in jo tako rešijo pred smetmi. Soustanoviteljica podjetja OLIO, Saasha Celestial, pravi, da so za njen odnos do hrane in okolja krivi starši, ki so ji tovrstno miselnost že od otroštva vcepili v glavo. »Odraščala sem v zelo skromnem okolju, kjer moja mama ni dopustila, da bi karkoli zavrgli«, je dejala. Gre za način življenja, ki ga danes prenaša na svojega šestletnega sina, ki je eden od 100.000 mesečno aktivnih uporabnikov. »Pogosto mi pomaga pri nalaganju naše odvečne hrane v aplikaciji – način, kako si »zasluži« žepnino. S tem pomaga okolju in se uči živeti trajnostno«, opisuje situacijo Celestialova. Skoraj milijon uporabnikov je od leta 2016 na aplikaciji delilo preko 1 milijon porcij hrane. Kakšni so cilji v prihodnje? »Želim si, da bi milijarda ljudi razmišljala tako, kot razmišljam jaz«, je še povedala. Kot primer lahko podamo zavoj šestih jabolk, vendar od teh potrebujemo samo 4. Preostali 2 jabolki lahko objavimo na OLIO. Kaj je naslednji korak za aplikacijo? Širitev na druge trge.


NoWaste: pomaga pri organizaciji nakupov in količini odvečne hrane

Z napredkom tehnologije in hitrim pretokom informacij sami kot potrošniki dobro vemo, kako lahko naše slabe prehranjevalne navade vplivajo na okolje, v katerem živimo. Odpadna hrana je odgovorna za približno 8% toplogrednih plinov. V razvitih državah smo posamezniki tisti, ki najbolj negativno vplivamo na okolje – in ne poslovni subjekti in trgovci. Kako lahko torej bolje načrtujemo nakupe in shrambo hrane? Spoznajte NoWaste. Aplikacija uporabnikom omogoča, da ti spremljajo svoj inventar in jim pomaga, da pametno organizirajo svoje prihajajoče nakupe. Uporabnik lahko ročno vnaša produkte v aplikacijo ali pa jih dodaja s skeniranjem črtnih kod preko kamere. Z aplikacijo NoWaste lahko ustvarimo dinamični nakupovalni seznam, ki je ažuriran s stanjem v hladilniku.

Vas zanima več iz te teme?
aplikacije za telefone Android aplikacije

Prijavi napako v članku