Računalništvo, telefonija
02.09.2020 12:17

Deli z drugimi:

Share

S tem tiskom lahko vsak papir postane občutljiv na dotik

Kmalu bi lahko vsak papir ali embalaža postala interaktivna.
Kmalu bi lahko vsak papir ali embalaža postala interaktivna.

Skupina znanstvenikov je nedavno razvila povsem novo tehnologijo tiskanja na papir ali karton, ki v praksi omogoča, da njihovo površino dejansko spremenimo v občutljivo dotik. Nadvse zanimivo inovacijo so zasnovali na univerzi Purdue v Združenih državah Amerike (West Lafayette, Indiana), njena praktična uporabnost pa je ogromna. Z njeno pomočjo bi lahko izdelani interaktivne embalaže, zvezke bi lahko pretvorili v glasbila in v še številne druge uporabne možnosti.

Znanstveniki so dejansko elektronska večja natisnili v večjih slojih, in sicer na način, da se ti medsebojno ne dotikajo. To dejansko omogoča preprosto ustvarjanje površin, občutljivih na dotik, in sicer s preprostim tiskanjem slojev. Dodatna prednost je tudi dejstvo, da je premaz združljiv z velikimi industrijskimi tiskalniki, zato jih je mogoče hitro in enostavno nanesti na papir. Znanstveniki trdijo, da se sklopi na papirju lahko napajajo kar neposredno preko roke uporabnika.

Kot že omenjeno, ima nova tehnologija veliko potenciala. Ta bo namreč omogočila izdelavo interaktivnih embalaž za hrano, ki bo omogočilo preverjanje svežine vsebine. Na enak način bi lahko izdelali senzorje za elektronski podpis, torej preverjanje prejemnika paketa. Kdaj pa bo novost dejansko zaživela, pa je še prezgodaj govoriti, saj je ta trenutno še vedno v razvoju.


Prijavi napako v članku