Programska in razvojna orodja
19.11.2020 09:00

Deli z drugimi:

Share

S tem AI orodjem bodo vaši videi zasijali v novi luči

S tem AI orodjem bodo vaši videi zasijali v novi luči
S tem AI orodjem bodo vaši videi zasijali v novi luči

Orodja, s katerimi v naše videe namesto neba vstavljamo raznorazne zanimive efekte in vizualije, so na trgu aplikacij za urejevanje fotografij in videov v tem trenutku med najbolj zaželenimi. Na primer mobilna aplikacija Lighttricks’ Lightleap nam z nekaj kliki pomaga, da pričaramo čisto novo podobo neba. Ko pa govorimo o nekoliko bolj napredni stopnji urejevanja fotografij/videov, je tukaj Adobe Photoshop umetno inteligentna novost.

Dejstvo je, da za komercialno rabo nimamo na izbiro ravno veliko tovrstnih urejevalnih orodij. Nova odportokodna AI rešitev je ravno to – z navidezno resničnostjo nadomešča podobe neba. Najbolj unikatna lastnost dotičnega orodja je, da lahko tehnologijo navidezne resničnosti uporabimo tudi na predmetih, ki jih vstavimo v posnetek na tak način, da izgledajo, kot da bi bili prisotni v času snemanja.

Model je neodvisen od vira snemanja. Za igranje z novim Adobe orodjem lahko uporabimo tudi posnetke, ki jih naredimo s telefonom. Poleg tega pa lahko na mesto neba vstavimo svoje video ali fotografijo. Nova lastnost je zmožna ustvariti tudi “Skybox” efekt, s katerim video izgleda večji, kot v resnici je. Si predstavljate, da v posnetek potovanja vstavite ogromno vesoljsko ladjo?

Obstaja pa tudi nekaj omejitev predstavljenega modela. Prva je ta, da lahko izbrane efekte uporabljamo samo za videe, ki so bili narejeni podnevi. Torej, če ste posneli video ponoči, SkyAR ne bo deloval enako učinkovito, kot sicer. Druga omejitev pa je ta, da če je nebo zelo jasno in na poti ni nobenih objektov, lahko orodje včasih nadomesti tudi nekaj slike v prvem planu. Vsekakor ne najbolj idealna rešitev za vse bolj resne urejevalce videov.

Ne glede na predstavljeni omejitvi (verjetno je še kakšna), je orodje SkyAR dober začetek, da takšna in podobna orodja pridejo v povsem komercialno rabo.

V spodnjem videu si lahko ogledate, kako orodje SkyAR deluje v praksi.


Prijavi napako v članku