Računalništvo, telefonija
09.02.2011 06:20
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

S pomočjo narave do prvega plašča nevidnosti?

Plašč nevidnosti bi lahko kaj kmalu postal resničnost!
Plašč nevidnosti bi lahko kaj kmalu postal resničnost!

Knjižni in filmski navdušenci vedo, da si je Harry Potter pri svojih pustolovščinah pomagal s plaščem nevidnosti. Ta bi v bližnji prihodnosti lahko postal celo del našega vsakdana. To vsaj zatrjujejo raziskovalci angleške fakultete University of Birmingham. Ti so namreč pripravili izjemno zanimivo napravo za volumsko nevidnost, ki predstavlja velik korak naprej v smeri priprave plašča nevidnosti oziroma naprave za skrivanje predmetov.

Raziskovalci so namesto pregrešno dragega “metamateriala“, ki lahko spreminja pot nam sicer nevidnih svetlobnih valov, uporabili kar naravni kristal kalcita. Tu gre za anizotropno snov, ki en vhodni žarek svetlobe razdeli na dva dela. Čeprav je raziskovalcem do sedaj z uporabo naravnega kristala kalcita uspelo »skriti« le predmete velikosti razreda nekaj milimetrov, bi lahko s pomočjo nanotehnologije izdelali nevidne plašče za večje predmete, kot so na primer ljudje, tanki, podmornice, ladje in podobno.

Ker so raziskovalci za »skrivanje« predmetov velikosti nekaj milimetrov morali uporabiti kar 20-krat večji naravni kristal kalcita, bodo poskušali v bližnji prihodnosti poiskati nov material s precej večjim efektom refrakcije. Po vsej verjetnosti bo šlo tu za sintetični material, ki bo nastal iz kombinacije raznovrstnih anizotropnih snovi. Britanski znanstveniki tu opozarjajo, da nevidni plašč po vsej verjetnosti ne bo nared pred letom 2020. Če že bo nared, bo ta pregrešno drag in bo kakopak najprej namenjen vojski za pokrivanje vojaških vozil, stavb in ljudi.


Prijavi napako v članku