Računalništvo, telefonija
29.12.2018 08:40

Deli z drugimi:

Share

S 5G bo vse še boljše in hitrejše

.. Internet stvari preoblikuje svet in poenostavlja našo uporabniško izkušnjo, pa če govorimo o pametnih domovih ali o povečanju učinkovitosti v podjetjih ..
S 5G bo vse še boljše in hitrejše
S 5G bo vse še boljše in hitrejše

Internet stvari (IoT) gre z roko v roki z omrežjem 5G, industrijsko analitiko in tehnologijo veriženja blokov (blockchain). IoT podjetjem ponuja dragocene podatke o strojih, izdelkih in transportu, ki jih lahko uporabite za pridobivanje novih informacij o izdelkih, oblikovanje poslovnih modelov in povečanje učinkovitosti. IoT je olajšal uporabo tehnologij, kot so Robotics in 5G ter pomagal pri razvoju digitalne transformacije. Raziskava IDC je pokazala, da 72 odstotkov organizacij načrtuje in je v letu 2018 investirala v vsaj en nov IoT projekt.

Ne glede na to, ali ste strokovnjak za IoT, podjetje za razvoj programske opreme ali start-up podjetje, morate ugotoviti, kako prepoznati in izkoristiti potencial interneta stvari pri reševanju izzivov prihodnosti.

Primeri dobre prakse: Od 5G do blockchain

Zanesljiva komunikacija z najkrajšim odzivnim časom (zakasnitvijo) je ključna zahteva za 5G aplikacije. V podjetju Rittal lahko že danes zagotovijo robne rešitve za 5G. V prihodnje pa bo poleg razširitve cantralnih podatkovnih centrov veliko podjetij intenzivno vzpostavljalo svoje decentralizirane IT zmogljivosti, saj bo v realnem času treba prenesti ogromno količino podatkov. Internet stvari je prihodnost, ki zdaj ni več tako zelo oddaljena. Ta vključuje gospodinjstva oziroma pametne domove, nosljive pripomočke, pa tudi avtomobile in IT infrastrukturo v pametnih mestih. Analitiki IDC pravijo, da naj bi že leta 2019 kar 40 odstotkov IoT podatkov lahko obdelali prav z robnimi podatkovnimi centri.

Novi 5G mobilni standard bo drastično povečal količino obdelanih podatkov. Pri hitrosti prenosa, ki znaša 10 gigabajtov na sekundo, lahko – za primerjavo – tako rekoč v trenutku pretočite film v HD ločljivosti. Vsakdo, ki želi zagnati IoT infrastrukturo v hitrem omrežju prihodnosti, bi moral zagotoviti tudi, da se zahtevana zmogljivost strežnika zagotovi v zgodnji fazi, tako da bodo lahko različne aplikacije uporabljale polno omrežno zmogljivost. Idealni za to so robni podatkovni centri, saj omogočajo hitro in decentralitzirano vzpostavitev informacijske infrastrukture.

Potem so tu Blockchain tehnologije, ki se lahko uporabljajo za zaščito velike količine podatkov s šifriranjem in nadzorom dostopa ali za zbiranje in analiziranje podatkov med različnimi podjetji. Tu se odpira ogromno možnosti, saj bo tehnologija pomagala zmanjšati stroške notranjih in zunanjih finančnih transakcij podjetij, finančnega poročanja in upravljanja.

Ne zanemarimo hlajenja

Pri vsej visokozmogljivi tehnologiji ne moremo zanemariti hlajenja naprav, ki prav tako ubira nove poti. Obnovljiva energija in večja učinkovitost bosta v prihodnosti igrali pomembno vlogo. Rittal je seriji IT hladilnih rešitev med drugim dodal nove izdelke z močjo hlajenja 20 in 35 kW. Hladilne rešitve sedaj na voljo v območju moči od 3 do 55 kW. Prvič na svetu vključujejo 35 kW hibridno različico s posrednim prostim hlajenjem v primeru ustreznih pogojev, kar zagotavlja visoko energetsko učinkovitost.

Omenimo še inovativni paket tekočinskega hlajenja Liquid Cooling Package DX/FC Hybrid, ki vključuje hladilni in ločen vodni tokokrog. To pomeni, da lahko hladilni sistem zagotovi ustrezno hladilno moč v skladu z zunanjo temperaturo. Takšen hladilni sistem je še primeren za območja z nizko in srednje visoko temperaturo okolice, saj pri prostem hlajenju izkorišča nizko temperaturo okolice. To omogoča zunanji hibridni kondenzator z vgrajenim prostim hladilnim sistemom. Uporaba prostega hlajenja močno znižuje tudi stroške podjetja.

Več o rešitvah podjetja Rittal lahko najdete na www.rittal.com/si-sl.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem RITTAL d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri RITTAL d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Rittal logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem RITTAL d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku