Življenjski slog
04.02.2022 18:29

Deli z drugimi:

Share

Robotski sesalniki in pomivalci tal: Več je včasih enostavno bolje kot manj

Verjetno ste že vsi slišali za robotske sesalnike. Super zadeva, ki se vam s svojo pridnostjo in simpatičnostjo tako hitro prikupi, da ga boste hitro tretirali, kot hišnega ljubljenčka.

Le da zna ta tudi kaj postoriti. Nekateri od njih so se do danes razvili že do te mere, da znajo tla tudi pomiti. A takšna univerzalnost ima včasih tudi svojo ceno.

Kdor zna sto stvari, ne obvlada nobene

Ni vedno tako, a univerzalnost največkrat pomeni, da naprava, ki ima več funkcij, običajno nobene ne opravi najbolje. Poznamo na primer pralno-sušilne stroje. Zaradi pomanjkanja prostora so lahko nadvse dobrodošli, toda jasno je, da sta boljša ločena. Zaradi razlik v teži perila univerzalnega stroja pri različnih funkcijah ali preprosto zato, ker samostojni pralni stroj lahko pere že drugo »žehto«, medtem ko sušilec suši prvo.

Prvič prihranimo na času, dragocenosti katerega se še posebej zavedajo starši majhnih otrok, da o kakovosti izvedbe opravila niti ne omenjamo. Zelo podobno je z robotskimi sesalniki, ki znajo hkrati sesati in pomivati tla. Marsikomu je ideja všeč, čeprav mora proizvajalec za univerzalnost sprejeti določene kompromise.

Če imate tepih, ali sploh rabite pomivalca?

Če standardno velik robotski sesalnik hkrati opravlja obe funkciji, je logično, da se mora to nekje poznati. Košek za smeti je manjši, saj prostornino odžira posoda za tekočino, tudi če funkcije pomivanja nikdar ne uporabite.

Ravno tako je manj prostora za učinkovitejši sistem krtač. V univerzalnih napravah je prostora le za eno samo, praksa pa pravi, da sta dve veliko boljša izbira, saj bolje stepata smeti iz preprog ali tekstilnih talnih oblog. Če je z njimi prekrit večji del stanovanja, funkcija pomivanje nima pretiranega smisla, zato z univerzalno napravo kupite nekaj, česar ne boste uporabljali. Kot bi kupili pralno-sušilni stroj in v njem nikoli sušili perila.

Manj kot je opreme, manj gre lahko narobe

Univerzalni robotski sesalniki imajo funkcijo pomivanja podrejeno sesanju, ki je narekovalo njegovo zasnovo, obliko in način premikanja. Posledica tega je, da so dražji od cenovno dostopnih modelov robotskih pomivalcev ter zaradi neprimerne oblike in mesta modula slabše pomivajo ob robovih sten oziroma pohištva. Težave jim povzročajo tudi fuge med ploščicami, saj jih težje dosežejo.

Potem pa je tu še eno očitno dejstvo. Univerzalnost vedno dvigne kompleksnost zasnove in poveča verjetnost okvar, kar lahko vpliva na udobje uporabe. Zlasti, če ni na voljo uradnega servisa za izbran sesalnik, ki bi se z njim v takšnih primerih ukvarjal.

Zleknite se na kavč in si odpočijte

Rezultat tega so čistejša tla, manj dela za vas in več časa, ki ga lahko porabite za prijetnejše aktivnosti.

Več na www.irobot.si


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
iRobot sesalniki Roomba

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem iRobot Slovenija
Za več informacij so vam na voljo pri iRobot Slovenija
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem iRobot Slovenija? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Karierni portal Optius.com Optius.com je eden izmed večjih karierno zaposlitvenih portalov v Sloveniji. Že enajsto leto ga upravlja in sooblikuje strokovna ekipa, katere poslanstvo ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več