Računalništvo, telefonija
14.09.2012 06:12
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Robotski konj v službi ameriške vojske

Konji iz mesa in krvi bodo kmalu postali odveč!
Konji iz mesa in krvi bodo kmalu postali odveč!

Eden izmed najnevarnejših poklicev na svetu je zagotovo poklic vojaka. Zato ne preseneča, da se je robotika tu nekoliko bolj uveljavila kot v nekaterih drugih panogah. To potrjuje tudi najnovejši izdelek, ki ga je za ameriško vojsko pripravilo podjetje Boston Dynamics. Tu gre za robotskega konja z oznako Legged Squad Support System, ki je nastal na podlagi izkušenj s pripravo robotskega psa Big Dog. Pri razvoju novosti je kakopak sodelovala tudi raziskovalna agencija ameriškega ministrstva za obrambo (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA).

Robotskega konja Legged Squad Support System bodo v misijah uporabljali ameriški marinci, in sicer za transport orožja in drugega materiala. Krmiljene z novincem ni potrebno. Ta je namreč opremljen z naprednim sledilnim sistemom, ki zagotavlja, da robot samodejno sledi svojemu »gospodarju«. Zaradi inovativne zasnove, je robot uporaben na vseh terenih, in sicer od peščenih plaž in gozdov pa vse do kamnitega gorovja.

Inovativni robotski konj Legged Squad Support System lahko prenaša tovor do skupne teže 180 kilogramov. Z enim polnjenjem lahko novinec naredi do 32 kilometrov. Trenutno robotskega konja poganjajo fosilna goriva. Inženirji podjetja Boston Dynamics bodo v teku naslednjega leta poskrbeli, da bo novinca poganjala elektrika. S tem bo ta postal povsem neslišen. Poleg tega naj bi bila kmalu na voljo še inačica, namenjena civilnemu prebivalstvu.

Video predstavitev delovanja robotskega konja Legged Squad Support System si lahko že ogledate na spletnem naslovu http://goo.gl/ejBDe. Tu gre za zelo uporabno napravo, mar ne?


Prijavi napako v članku