Računalništvo, telefonija
16.07.2012 17:10
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Robot, ki izraža čustva

Robotov kmalu ne bomo več ločili od ljudi!
Robotov kmalu ne bomo več ločili od ljudi!

Da je robotika v zadnjih nekaj letih močno napredovala, so dokazali raziskovalci iz italijanske univerze Pisa. Ti so namreč pripravili robota, ki lahko z obrazom izraža vsa ključna človeška čustva, in sicer od sreče in žalosti pa vse do strahu. Robot z oznako »FACE«, ki je nastal na osnovi 30-letnih raziskovanj, za izražanje čustev uporablja 32 motorjev. S tem so raziskovalci iz univerze Pisa dejansko dosegli, da je robot postal bolj človeški in ga lahko že skoraj »zamenjamo« za človeka iz mesa in krvi.

Skupina raziskovalcev pod taktirko študentke doktorskega študija Nicole Lazzeri si je za pripravo robota »izposodila« kar obraz žene enega izmed članov skupine. S tem so dejansko dosegli, da mehanska naprava izgleda nadvse realistično. Za prikaz čustev je skupina raziskovalcev uporabila programsko opremo HEFES (Hybrid Engine for Facial Expressions Synthesis). Ta je nastala na osnovi 30-letnega proučevanja človeške mimike in čustvenega odziva ljudi na različna življenjska obdobja.

Programska oprema v navezi z motorji na obrazu robota prikaže čustva. Tu je zanimivo predvsem to, da lahko program sočasno prikaže več čustev hkrati, kot na primer nasmeh na žalostnem obrazu. Prikaz delovanja novosti se že lahko ogledate na spletnem naslovu http://goo.gl/c9iIz. Raziskovalci iz italijanske univerze Pisa bodo za nameček robotu »FACE« kmalu dodali še možnost samodejnega izražanja čustev. Ta se bo postopoma naučil »komunicirati« z ljudmi in okolico, ki ga bo obdajala. To dejansko pomeni, da bo sčasoma razvil svoj lasten »osebnostni« profil. Osupljivo, ni kaj!


Prijavi napako v članku