Računalništvo, telefonija
05.12.2016 14:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Revolucionarna straniščna školjka, ki bo skušala rešiti svet

Revolucionarna straniščna školjka, ki bo skušala rešiti svet
Revolucionarna straniščna školjka, ki bo skušala rešiti svet

Štiri leta po tem, ko je fundacija Billa in Melinde Gates podelila nagrado v višini 710.000 dolarjev za razvoj revolucionarne straniščne školjke, ki za svoje delovanje ne potrebuje vode, je tehnologija pred kratkim prejela drugo finančno spodbudo.

“Nano Membrane Toilet”, kot so izum poimenovali raziskovalci na Cranfield University, ima sedaj zagotovljenih še precej več denarnih sredstev kot vse prejšnje “finančne injekcije” skupaj, je zagotovil predstavnik univerze, ki pa podrobnosti o znesku ni želel komenitrati. Raziskovalci bodo sredstva uporabili za nadaljnji razvoj laboratorijskega prototipa in terenske teste v Afriki.

Njihova misija je pomembna, saj naj bi po nekaterih podatkih več kot 2,4 milijarde ljudi še vedno živelo v slabih higienskih pogojih. Brez dostopa do čiste pitne vode vsi ti ljudje tvegajo življenjsko nevarne bolezni, ki so neposredno povezane s pomanjkanjem ustreznih sanitarnih pogojev. Školja “Nano Membrane” je enostavna za uporabo in okolju prijazna, razvijalci pa močno upajo, da bo lahko vidno pripomogla k izpostavljeni problematiki. Alison Parker, predavateljica na Cranfield Water Science Institute pravi, da je dizajn izdelka mišljen predvsem za pomoč tistim, ki to najbolj potrebujejo v slabih urbanih razmerah, kjer bo uvedba novosti tudi najlažja.

Eden največjih izzivov, s katerimi so se na svoji poti razvijanja srečali drugi razvijalci, je bil prenos teorije v prakso. Medtem ko nekateri dizajni mogoče res odlično funkcionirajo v teoriji, dejanska raba stranišč v državah, kjer jih potrebujejo, predstavlja nekoliko večjo oviro. Lokalne skupnosti morajo ustvariti službe, ki bodo namenjene specifično tem Nano Membrane straniščem, saj bo delovanje v veliki meri odvisno od tega, kako varne in vzdrževane so te straniščne školjke. Dodaten faktor, na katerega ne smemo pozabiti, pa je tudi čas usposabljanja vzdrževalcev. Določeni znanstveniki so porabili več let na svojih dizajnih in še zdaj jim ni uspelo do konca izpiliti svojih idej.

Parkerjeva priznava, da ima omenjena školjka še vedno eno veliko težavo, ki se imenuje toaletni papir. Uporabniki teh školjk namreč nimajo druge možnosti, kot da vržejo uporabljeni toaletni papir v koš za smeti. V prihodnosti ekipa upa, da bodo uspeli vzpostaviti sistem, ki bo na nek način zažgal uporabljeni toaletni papir. Še vedno to ni najbolj okolju prijazna metoda, vendar če lahko tako vplivajo na podaljšanje človeških življenj, so pripravljeni tvegati.


Prijavi napako v članku