Računalništvo, telefonija
18.10.2006 07:10

Deli z drugimi:

Share

Rešitev za prenosljivost številk privlačna tudi za tujce


Tudi pri menjavi operaterja/ponudnika storitev številka ostaja uporbnikova.

Podjetji Avtenta.si in Teletech sta v zadnjem tednu septembra zaključili uspešno sodelovanje na 11. mednarodni konferenci “Number portability 2006”. O vpeljavi prenosljivosti številk v Sloveniji je predaval Tomi Gačnik iz podjetja Teletech, ki je na konferenci predstavil tudi rešitev za prenosljivost mobilnih, fiksnih in številk z dodano vrednostjo podjetij Avtenta.si in Teletech. Veliko zanimanje za rešitev so pokazali predvsem predstavniki regulatorjev iz Afrike, v kateri je, razen redkih izjem, prenosljivost še v začetni fazi. V kratkem tako pričakujejo razpise za rešitve v Namibiji, Nigeriji in Egiptu.

“Po uspešni implementaciji prenosljivosti mobilnih, fiksnih in številk z dodano vrednostjo je napočil čas za promocijo naše prilagodljive in zanesljive rešitve tudi v tujini,” je povedal Tomi Gačnik in dodal: “Prenosljivost številk ni čarobna paličica, ki bi alternativne operaterje odrešila vseh težav, temveč pravica posameznika do izbire, ki mora biti enostavno dosegljiva.” Podjetji Avtenta.si in Teletech sta tako z združenimi močmi predstavili sistemsko rešitev na največji konferenci o prenosljivosti številk “Number portability 2006” v Lizboni.

Na tridnevni konferenci je sodelovalo več kot sto predstavnikov s celega sveta, vodilna tema konference pa je bila, kako vpeljati stroškovno učinkovito prenosljivost mobilnih in fiksnih številk ter oceniti vlogo prenosljivosti številk v konvergentnih in VoIP omrežjih. Na predavanjih (predavali so strokovnjaki iz Vzhodne in Zahodne Evrope, Kanade, Bližnjega Vzhoda ter Južne Afrike) so govorci predstavili trenutno stanje in vpogled v prihodnost prenosljivosti številk, veliko zanimanje pa so požele študije primerov o implementacijah prenosljivosti številk v posameznih državah. Splošno stanje kaže, da je prenosljivost daleč najbolj napredna v severni Ameriki (ZDA imajo popolno prenosljivost, tudi med fiksnimi in mobilnimi številkami), v EU pa je prenosljivost že praktično standardna ponudba, vendar pa uspešnost zelo niha.

Razstavni prostor Avtente.si in Teletecha je v treh dneh konference obiskalo precejšnje število predstavnikov regulatorjev in operaterjev, predvsem iz afriških držav, saj se tam šele pripravljajo na uvajanje prenosljivosti. Glede na precej veliko število neuspešnih implementacij je rešitev, ki sistemsko in temeljito rešuje vse vidike prenosljivosti, hkrati pa je tudi cenovno ugodna – v primerjavi z nekaterimi velikimi ponudniki rešitev – izredno privlačna za trge v razvoju.


Prijavi napako v članku