Računalništvo, telefonija
27.10.2019 10:00

Deli z drugimi:

Share

Rebecca Hugo: Delo inštituta Baymard temelji na 42 000 raziskovalnih urah ecommerce uporabnosti

Prvič v Sloveniji! 14. 11. boste imeli na Gospodarskem razstavišču priložnost poslušati strokovnjakinjo z inštituta Baymard, ki vam bo na konferenci Ecommerce Day 2019 odkrila vse aktualne trende o uporabniški izkušnji. Preberite, o čem bo govorila.
Rebecca Hugo
Rebecca Hugo
  • Ste UX Auditor, izkušena strokovnjakinja za zagotavljanje kakovostne uporabniške izkušnje. Bi lahko na kratko razložili, s čim se ukvarjate na inštitutu Baymard?
  • Kot UX Auditor izvajam hevristična ocenjevanja spletnih trgovin in aplikacij ter opazujem uspešnost izvajanja funkcij uporabniške izkušnje. Delo Baymard Instituta temelji na 42 000 raziskovalnih urah ecommerce uporabnosti, kjer smo v procesu zasledili 11 000 težav, ki se pogosto pojavljajo. Preteklo raziskovalno delo služi kot osnova za razvojne smernice, kjer se osredotočamo na vprašanja, kaj se dogaja, zakaj se dogaja, zakaj to predstavlja težavo in kaj lahko storimo, da to težavo razrešimo. Ko ocenjujemo določeno spletno stran, upoštevamo vsako posamezno smernico in določimo, v kolikšni meri bi uporabnik določen dejavnik na spletni strani prepoznal kot težavo ali neprijetnost ter – kako bi to vplivalo na njegovo končno uporabniško izkušnjo na spletni strani. Na koncu analize izdelamo poročilo spletne strani, ki ga dopolnimo s predlogi, razlagami in najboljšimi primeri iz prakse, ki jih nato lahko spletni trgovec pregleda in implementira v svoje spletno poslovanje.

  • Ali ste mnenja, da je temeljno znanje psihologije za spletnega trgovca ravno tako pomembno kot data-driven analiza?

Seveda obstajajo prednosti poznavanja psiholoških ved, biti seznanjen s pojavom kognitivne pristranosti, z določenimi pristopi testiranja itd., toda to seveda še ni predpogoj za uspeh. Uspešnost data-driven analize je pogojena s stopnjo uporabnosti podatkov, ki jih analiziramo. Zanašanje na izključno kvantitativne oziroma kvalitativne podatke je lahko napačno, podobno kot se usmeriti le k eni šoli psihologije. Kar bi bilo najkoristneje, je imeti solidno stopnjo razumevanja posameznikov ‒ zavedati se, da niso najboljši na področju samoocenjevanja, da se njihove potrebe ne prekrivajo nujno s potrebami in cilji trgovcev ter da nimajo enake stopnje znanja s področja, kot ga imajo trgovci.

  • Kaj bi izpostavili kot aktualne glavne trende v raziskavah ecommerce UX?

Zdi se, da vlada za uporabo AI veliko zanimanja, zlasti zaradi izboljšanja uporabniškega okolja, ki ga omogoča razvoj tehnologije. Pridobivanje vedno naprednejših podatkov ter pregled in karakterizacija teh podatkov z izboljšano natančnostjo, učinkovitostjo v veliko večjem obsegu, kot kadarkoli prej, privlači vedno več raziskovalcev. Obstajajo pa tudi raziskovalci, ki se posvečajo nevroznanosti in strojnemu učenju v svojih raziskavah in analizah, kar je prav tako fascinantno.

  • Kje menite, da podjetja s spletno trgovino naredijo največ napak v zvezi z uporabniško izkušnjo?

Prepričanje, da je vse očitno. Zelo pogosto je sklepanje, da uporabniki vedo več kot dejansko vedo ali pa da so zelo dobro seznanjeni z logiko, ki jo uporabljajo na kateremkoli spletnem mestu, a takšen način razmišljanja lahko povzroči veliko težav. Vsak spletni trgovec pozna svojo industrijo, izdelke, terminologijo in v mnogih primerih vidike oblikovanja in razvoja svoje spletne strani. Te informacije večini ljudi niso splošno znane, saj povprečen uporabnik vsega tega nima na razpolago. Poznavanje in upoštevanje taksonomije, semantike in razpoložljivih smernic vaše kategorije lahko izboljša uporabnikovo izkušnjo.

  • Bi ekskluzivno delili z našimi bralci nekaj glavnih poudarkov vašega predavanja na konferenci Ecommerce Day 2019, ki bo potekala 14. 11. 2019, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani?

Uporabnost pri plačilu je res zanimiva tema, saj še vedno ugotavljamo, da ima veliko spletnih mest težav s checkout-om, kar lahko vpliva na izgubljanje strank in nižji dohodek. Osredotočili se bomo na optimizacijo blagajne, vključno z dejstvom, da ima veliko spletnih mest podvojeno količino polj obrazca, ki jih v resnici sploh ne potrebujejo. Kako ima zaznavanje varnosti spletnega mesta velik (če ne večji) vpliv na uporabnika kot dejanska spletna varnost in kako 60 % spletnih mest še vedno ne optimizira svoje mobilne tipkovnice.

Udeležite se največjega ecommerce dogodka, kjer boste lahko slišali vse nasvete o učinkoviti uporabniški izkušnji, ki jih lahko izkoristite že naslednji dan v službi. Prijavite se še danes >>Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za svoje naročnike skrbijo z najsodobnejšimi tehnološkimi rešitvami. Med prvimi v svetu so ponudili storitve prek VDSL tehnologije, kmalu za tem pa so svojo ponudbo razširili ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več

GOinfo d.o.o.

Prvomajska ulica 37, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 335 07 00
GOinfo d.o.o. iz Nove Gorice je eno izmed prvih računalniških podjetij v Sloveniji, ki je razvilo lastno programsko opremo za vodenje poslovanja v proizvodnih podjetjih na PC platformi, ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več