Računalništvo, telefonija
03.07.2019 14:55

Deli z drugimi:

Share

Razkrit način, kako kitajski mejni policisti prečešejo vsebino telefonov turistov!

Kitajska mejna policija pregleda mobilno napravo vsakega turista, ki prečka mejo.
Kitajska mejna policija pregleda mobilno napravo vsakega turista, ki prečka mejo.

Kitajska je velika in nenavadna dežela, podcelina, na kateri živi več kot milijarda ljudi. Ker je ta po naravni in kulturni raznolikosti edinstvena, je izredno priljubljena turistična destinacija. Ker pa državo tu pa tam obiščejo tudi nepridipravi in politični postopniki, so kitajski mejni policisti na meji s Kirgizijo (v provinci Xinjiang) uvedli nadvse zanimiv postopek preverjanja vsebine pametnih mobilnih telefonov.

Vsi obiskovalci, ki na kitajsko ozemlje vstopijo na meji s Kirgizijo, morajo svoje pametne mobilne telefone odkleniti in jih predati obmejni policiji. Ta mobilne telefone v povprečju »zadrži« za eno uro, pri čemer Applove pametne mobilne telefone priključijo na namenski bralnik, na pametne mobilne telefone Android pa namestijo posebno mobilno aplikacijo. Ta dejansko poskrbi, da se celotna vsebina mobilne naprave Android prenese na oddaljene policijske strežnike.

Kitajska policija nato vso zbrano elektronsko pošto, fotografije, dokumente in drugo shranjeno vsebino natančno pregleda z namenom, da ugotovi, ali je na mobilnih napravah shranjeno kaj spornega. Če je vse v najboljšem redu turist pametni mobilni telefon prejme nazaj v približno eni uri. V nasprotnem primeru pa lahko sledi zaslišanje ali pa celo pridržanje in nadaljnja policijska preiskava zoper osumljenca.


Prijavi napako v članku