Računalništvo, telefonija
11.09.2016 09:41
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Raziskovalci odkrili način, kako prebrati naše najgloblje skrivnosti

Z novim skenerjem možganov naj bi bilo mogoče odkriti številne osebne informacije povsem neznanih oseb.
Z novim skenerjem možganov naj bi bilo mogoče odkriti številne osebne informacije povsem neznanih oseb.

Medtem ko je prepoznava pristnosti osebe s skeniranjem možganskih valov videti nadvse fantastično, so raziskovalci teksaške tehnološke univerze (Texas Tech University) predstavili izum, ki nam bo pognal strah v kosti. Gre namreč za poseben skener, ki naj bi bil zmožen razbrati tudi največje skrivnosti, ki so shranjene v naših možganih. Namenska aplikacija v navezi s posebnimi senzorji meri električno dejavnost možganov (elektroencefalogram oziroma EEG) in iz njih izvleče veliko več, kot bi si posameznik želel. Z novo metodo je na primer mogoče ugotoviti, ali je neka oseba skrit alkoholik.

Raziskovalci teksaške tehnološke univerze so potrdili, da je mogoče z njihovim novim skenerjem možganov odkriti marsikatere osebne informacije popolnoma neznanih oseb. Uporabnikove možganske valove primerja s tistimi, ki so shranjeni v bazi podatkov. S tem pristopom lahko raziskovalci trenutno s 25-odstotno možnostjo ugotovijo, ali je določena oseba alkoholik ali ne, z izboljšanjem algoritma pa naj bi se odstotek zanesljivosti znatno povečal.

Raziskovalci teksaške tehnološke univerze nad dosežkom niso bili pretirano presenečeni, saj možganski valovi prenašajo veliko več informacij, kot si lahko sploh predstavljamo. V bližnji prihodnosti bi lahko inovativni skener možganov uporabljali za učinkovitejše zdravljenje bolezni, saj bi bolniki le stežka lahko skrili dejanski razlog za njihove zdravstvene težave. Pri tem seveda upamo, da nova tehnologija ne bo zašla v napačne roke, saj bi se s tem lahko za vedno poslovili od naše zasebnosti.


Prijavi napako v članku