Računalništvo, telefonija
16.04.2020 08:25
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Raspberry Pi tudi v vlogi “možganov” medicinskega respiratorja

Kompakten a zmogljiv osebni računalniki Raspberry Pi lahko uporabimo celo za izdelavo domačega respiratorja.
Kompakten a zmogljiv osebni računalniki Raspberry Pi lahko uporabimo celo za izdelavo domačega respiratorja.

Kompaktni, a zmogljivi osebni računalniki Raspberry Pi so zelo priljubljeni, med nami pa so prisotni že osem let. To sicer ne preseneča, saj je na osnovi omenjenega računalnika mogoče zgraditi zelo zanimive naprave. Kolumbijski inženir Marco Mascorro je dokazal, da lahko Raspberry Pi uporabimo tudi v navezi z medicinskim respiratorjem, kar bi nedvomno lahko s pridom uporabili v vseh državah in bolnišnicah, ki si drage medicinske opreme ne morejo privoščiti.

Medtem ko lahko z osebnim računalnikom Raspberry Pi upravljamo respirator, je preostale sestavne dele medicinskega respiratorja mogoče kupiti v trgovinah, kjer prodajajo avtomobilske dele ali celo v trgovinah, specializiranih za vodne inštalacije. Vloga mikroračunalnika je v tem primeru določanje pretoka zraka, saj lahko odpre in zapre ventile, spremlja delovanje naprave in bolnikovo dihanje ter uravnava, koliko pomoči pri dihanju je treba uporabiti v kateri fazi.

Ker v Kolumbiji zdravstveni sistem ni ravno najboljši, se je ena izmed bolnišnic v glavnem mestu odločila, da bo novost preizkusila na umetnih pljučih. Če bo preizkus ponudil želene rezultate, se bo začelo testiranje na živalih in nato preizkušanje na ljudeh. To bi se lahko pričelo že v mesecu maju, kar pomeni, da bi lahko s to napravo rešili številna človeška življenja. To je še kako pomembno za bolnike, okužene s koronavirusom, saj ti pogosto potrebujejo pomoč pri dihanju.

Kako iz “običajnih” delov izdelan medicinski respirator z osebnim računalnikom Raspberry Pi deluje v praksi, pa si oglejte na povezavi https://youtu.be/ZqtTlJ4bQYw.


Prijavi napako v članku