Računalništvo, telefonija
26.06.2019 07:40
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Raspberry Pi 4 za navdušence!

Novi Raspberry Pi 4 naj bi na trgu ostal vse do januarja leta 2026.
Novi Raspberry Pi 4 naj bi na trgu ostal vse do januarja leta 2026.

Priljubljenost nadvse kompaktnih a relativno zmogljivih osebnih računalnikov Raspberry Pi je med računalniškimi zanesenjaki širom s veta še vedno zelo visoka. To sicer ne preseneča, saj je mogoče na njegovi osnovi zgraditi zelo zanimive naprave. Zato ni nenavadno, da na svetovnem spletu še vedno močno odmeva nedavna predstavitev že četrte generacije priljubljenega kompaktnega osebnega računalnika, ki je znatno zmogljivejši v primerjavi s predhodnikom.

Raspberry Pi 4 so inženirji opremili s procesorjem, ki podatke preračunava s štirimi procesorskimi jedri Cortex-A72 frekvence 1,5 gigahercev, kar pomeni, da je ta v praksi kar trikrat zmogljivejši od procesorja, ki se nahaja v njegovem predhodniku. Novost je na voljo v treh različicah, pri čemer je najšibkejša opremljena z gigabajtom sistemskega pomnilnika, vmesna z dvema gigabajtoma sistemskega pomnilnika, najzmogljivejša pa nudi kar štiri gigabajte sistemskega pomnilnika vrste LPDDR4. Novost razpolaga še z gigabitno mrežno kartico, hitro brezžično povezavo Wi-Fi, dvema priključkoma USB ter video izhodom, ki podpira do dve zaslona ločljivosti 4K, saj je v novost vgrajena podpora za video kodek HVEC.

Za napajanje novost uporablja vmesnik USB-C (namesto microUSB), za prikaz video posnetkov pa sta na voljo dva vmesnika microHDMI. Uporabnikom je na voljo celo nova različica odprtokodnega operacijskega sistema Debian, ki navdušuje predvsem s hitrostjo delovanja in večopravilnostjo. Čeprav je novi Raspberry Pi 4 precej zmogljivejši v primerjavi z njegovim predhodnikom, je ta na srečo še vedno relativno poceni. Za vstopni model z enim gigabajtom sistemskega pomnilnika je namreč treba v Združenih državah Amerike odšteti okoli preračunanih 30,8 evrov.


Prijavi napako v članku