Industrija
Digitalizacija
Poslovne rešitve
04.05.2022 11:30

Deli z drugimi:

Share

Računalniški vid – Superman za proizvodna podjetja in nepogrešljiv člen industrije 5.0

Računalniški vid postaja nepogrešljiv člen v proizvodnjah, ki želijo zagotavljati najvišje nivoje kakovosti - hitro, zanesljivo in stroškovno učinkovito.
Kako zagotoviti skladnost in kontrolo ustreznosti sladoledov? V podjetju Tift imajo rešitev.
Kako zagotoviti skladnost in kontrolo ustreznosti sladoledov? V podjetju Tift imajo rešitev.

Računalniški vid je nujno potreben v industrijah, ki zagotavljajo kakovost izdelkov in so podvržene strogim pregledom ali kontrolam končnih izdelkov. Naj gre za proces proizvodnje primarnih izdelkov in manipulacije z njimi ali za procese kontrole pakiranja in pravilnega označevanja. Z računalniškim vidom avtomatiziramo rutinske postopke v industriji, kot so kontrola kakovosti, sledljivost in izhodna kontrola.

Pospešite rutinske postopke

Optični nadzor pohitri rutinske postopke, za katere bi brez pomoči tehnologije porabili ogromno časa in človeške delovne sile, izključi tudi napake človeškega vida. Področje računalniškega vida je del kompleksnega pristopa k avtomatizirani proizvodnji, ki računalnikom in strojem omogoča, da “vidijo” fizični svet preko digitalnih posnetkov s pridobivanjem, obdelavo in analizo prejetih informacij, ki jih pošljejo specializirane kamere. Z vpeljavo rešitev računalniškega vida in ustreznih, popolnoma prilagodljivih programskih povezav, lahko proizvodnje avtomatizirajo repetitivne procese nadzora proizvodnega procesa, prav tako pa tudi procese odločanja in akcij, ki sledijo.

Tehnologija računalniškega vida nam v sodelovanju s strokovnjaki programerji na tem področju omogoča rešitve neomejenih razsežnosti in popolno prilagodljivost. To je zelo pomembno v industrijah, kjer se srečujete z visokimi zahtevami po kakovosti. Nekaj najpogostejših aplikacij lahko zagotovo najdete v proizvodnjah kemične, avtomobilske, farmacevtske in prehrambene industrije. Ne glede na aplikacijo lahko tehnologijo optične kontrole povežemo z vsemi vključenimi stroji in napravami za izmenjavo podatkov in ažurno sodelovanje med vključenimi stroji, kamerami in ročnim vnosom podatkov. Glede na rezultat optične kontrole se lahko oblikujejo rešitve za izdelke, ki so oziroma niso ustrezni (npr. izmet, izpih ali opozorilni znak iz linije). Podjetja tako lahko zmanjšajo oz. omejijo napake v proizvodnem procesu in se izognejo visokim stroškom ponovne izdelave, pa tudi primerom, ki zaznamujejo celotno serijo izdelkov.  

Dva tipa aplikacij

V Tiftu v grobem ločijo med dvema tipoma aplikacij, ki jih implementirajo v proizvodne procese. Kot pomemben partner na področju industrijskega označevanja ločijo med statično in dinamično kontrolo z računalniškim vidom. Kaj to pomeni? V proizvodnem procesu v povezavi z industrijskim označevanjem, bodisi pri pakiranju produktov, označevanju embalaže ali neposredno produkta, optični vid uporabljajo v treh najpogostejših aplikacijah. Te so pogosto statične in standardne glede na linijo. Kontrola tiska zajema kontrolo datumov, prisotnost in ustreznost tiska ali zapisa, optično branje za zajemanje in preverjanje kodnih zapisov ter optično branje znakov (OCR – Optical Character Reading), kot so LOT oznake in informacije, ki jih nanašate na produkt (npr. teža izdelka). Te vrste implementacij je enostavno integrirati v proizvodno linijo, saj so zaradi kontrole standardnih oznak prilagodljive in cenovno dostopne tudi manjšim proizvodnjam.

Iz nekoliko enostavnejših aplikacij pa se premaknejo na popolnoma personalizirane in bolj zahtevne primere: dinamične aplikacije. Kombinacija tehnologij in naprav za optični nadzor, visok nivo znanja na tem področju in nekaj razmišljanja izven okvirjev jim omogoča, da ustvarjajo popolnoma prilagodljive rešitve glede na potrebe stranke. Te rešitve najpogosteje zajemajo zaznavanje izdelka med proizvodnim procesom in povezavo z robotom, ki naprej izvaja ustrezne manipulacije glede na skladnost z zahtevami, kontrolo ali identifikacijo končnega produkta in njegovih pomembnih značilnosti, ključnih za doseganje kakovosti.


Primer kompleksnejše aplikacije optičnega nadzora

Zagotovo ne marate tistih kepic sladoleda, ob katerih ugotovite, da so znotraj votle, kajne? Želeli so zagotoviti skladnost in kontrolo ustreznosti svojih sladoledov, zato so v podjetju Tift predlagali sistem za kontrolo zalitosti sladoledov, ki bo z natančnostjo nekaj desetink milimetra preverjal: volumen izdelka, višinsko razliko odtisa mreže na sladoledu, možne nezalitosti in luknje, postavitev, naklon in višino palčke ter naklon sladoleda.


Enostavno nadgradite svojo linijo in svoj posel z močjo računalniškega vida. Optimizirajte in avtomatizirajte naloge izhodne kontole, kontrole kakovosti in identifikacije produktov.

Več najdete na spletni strani www.tift.si


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Industrija 4.0

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem TIFT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri TIFT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem TIFT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901
Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,