Računalništvo, telefonija
09.05.2011 06:19
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Računalnik v ključu USB

Računalnik bomo kmalu lahko nosili kar na obesku za ključe!
Računalnik bomo kmalu lahko nosili kar na obesku za ključe!

Sodite med tiste, ki računalnik potrebujejo pretežno za deskanje po svetovnem spletu in opravljanje manj zahtevnejših opravil? Vam poleg tega v stanovanju krvavo primanjkuje prostora? Če je temu tako, vam je zagotovo pisan na kožo miniaturni računalniški sistem, ki ga je pripravil računalniški mojster David Braben. Ta je v svetu računalništva sicer bolj poznan kot vrhunski razvijalec računalniških iger.

Miniaturni računalniški sistem računalničarja Davida Brabena je komajda večji od običajnega pomnilniškega ključa USB. Kljub temu ta ni od muh, saj za preračunavanje podatkov uporablja kar 700-megaherčni procesor družine ARM11. Pri tem mu je v pomoč še hitri sistemski pomnilnik kapacitete 128 megabajtov. Za shranjevanje podatkov je na voljo reža za pomnilniške kartice SD, medtem ko je za zajemanje nepozabnih trenutkov zadolžena digitalna kamera ločljivosti 12 milijonov točk.

Miniaturni računalnik lahko brez težav predvaja visokoločljive videoposnetke formata 1080p in ima prednameščen operacijski sistem Ubuntu. Nanj lahko priključimo tako visokoločljivi zaslon preko vmesnika HDMI kot računalniško tipkovnico in miško. Novinec naj bi bil naprodaj najkasneje do naslednje pomladi. Stroški izdelave miniaturnega računalnika naj ne bi bili višji od preračunanih 17 evrov.


Prijavi napako v članku