Računalništvo, telefonija
29.01.2021 19:00
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

QNAP NAS namesto Google Photos?

QNAP NAS namesto Google Photos?
QNAP NAS namesto Google Photos?

Ogromno ljudi ima svoje spletno življenje in pametne telefone sinhronizirane s svojim Google uporabniškim računom, kamor shranjujejo vsa e-poštna sporočila, fotografije, videoposnetke, dokumente itd. Količina prostora v oblaku, ki ga brezplačno ponuja Google, za številne dolgo časa ni bila ovira, saj ga je bilo v primeru izbire »standardne« velikosti slik prostora praktično neomejeno. A ker ljudje iz leta v leto ustvarjamo vse več podatkov, se je tudi Google odločil, da bo od junija 2021 prostor za fotografije prišteval k skupnemu prostoru ostalih Google storitev, ki pa znaša okoli 15GB.

Pa smo pred dilemo: plačati dva evra na mesec, brisati določene fotografije ali pa postaviti svoj lasten oblak?

Znesek, ki ga od nas zahteva Google, sicer ni pretirano visok, na spletu lahko najdemo tudi kar precej alternativ, ki pa so vse več ali manj cenovno v istem rangu. Pa se nam to res splača?

Tukaj se pojavi potem vprašanje: »Zakaj pa si ne bi postavil kar svoj lasten oblak za varnostne kopije medijskih vsebin?« Cene le-teh so v zadnjih letih postale dostopne praktično vsakomur. V tem članku vam bomo predstavili vstopno različico takšnega sistema, katerega si lahko postavite praktično v nekaj minutah in že se vaši podatki iz mobilnih naprav kopirajo v povsem vaš privatni oblak.

Praktično gre za majhno napravo v katero vstavimo po 2 ali več trdih diskov, namenjenih za točno takšen sistem. Napravo priklopimo na splet (preko LAN kabla) in sledimo navodilom konfiguracije preko računalnika.

QNAP TS-251D je vstopni NAS z dvema ležiščema za diske, namenjen domačim uporabnikom, ki želijo imeti tudi multimedijsko rešitev (predvajanje 4K vsebin in pretakanje medijev), saj ima vgrajen tudi HDMI vhod, ki nam omogoča priklop na TV, in namenjen je tudi tistim, ki samo potrebujejo napravo za zaščito svojih podatkov prek lastnega osebnega oblaka. Na voljo je v dveh modelih: TS-251D-4G in TS-251D-2G. Čeprav sta 2G na voljo z 2 GB RAM-a in 4G s 4 GB, jih je mogoče z dvema režema DIMM razširiti na največ 8 GB.

Na splošno je TS-251D še ena znana izdaja podjetja QNAP (kar je dobro) s specifikacijami in funkcijami, ki jih običajno najdete pri njihovih rešitvah NAS za potrošnike. Kot taka je na voljo z dvojedrnim procesorjem Intel Celeron J4005 z 2,0 GHz (z razponom do 2,7 GHz), do 8 GB RAM-a DDR4, kot smo že omenili, enim gigabitnim LAN vhodom in podpira 2,5 / 3,5- palčne trde diske in SSD diske. Na voljo sta tudi dva USB 3.0 priključka in trije USB 2.0 priključki, HDMI in Ethernet GbE RJ45.

Z gumbom QNAP USB One Touch Copy, boste enostavno kopirali podatke iz naprave USB v NAS in obratno. Razširitev PCIe je najpomembnejša komponenta NAS-a, saj uporabnikom omogoča, da NAS-u dodajo nekaj prilagodljivosti in razširijo njegovo funkcionalnost. Z njim lahko uporabniki dodajo omrežno razširitveno kartico QNAP QXG – 10GbE / 5GbE za visoke hitrosti omrežja; SSD M.2 za predpomnjenje; združljiv brezžični adapter (za podporo WIFI); ali kartico USB 3.1 Gen 2 (10Gbps) za hiter prenos datotek.

Tako kot vse naprave QNAP tudi TS-251D vključuje tudi Intel AES-NI 256 strojno pospešeno šifriranje in podporo za posnetke, ki omogoča hitro obnovitev podatkov, ko se datoteke zaradi naključne programske opreme naključno izbrišejo, spremenijo ali spremenijo. Poleg tega QuMagie, pametna aplikacija za upravljanje fotografij, podobne fotografije združuje v albume z uporabo integriranega prepoznavanja slik AI. To je vsekakor idealno za tiste, ki bodo TS-251D uporabljali kot sistem za upravljanje datotek za vse svoje medije.

Kaj torej potrebujemo?

Poleg omenjenega QNAP sistema potrebujete še vgradne trde diske. Za zgoraj omenjeni QNAP svetujemo dva namenska diska kapacitete vsaj 1TB. Svetujemo blagovno znamko WD RED ali Seagate Ironwolf ter Seagate Ironwolf Pro. To so diski, ki so namenjeni izključno za NAS sisteme – Zanesljivost, velika kapaciteta, neprekosljiva zmogljivost in 24×7 delovanje (non stop).

Pa cene?

Priporočena maloprodajna cena QNAP TS-251D se giblje okoli 319,90€ in za delovanje le-tega potrebujemo še dva namenska diska. Denimo da vzamemo 2x Seagate Ironwolf 2TB, cena vsakega je nekaj čez 90€, smo skupno na malo več kot 500€ pa imamo 4TB »oblačnega« prostora, samo za nas in naše najbližje.

Denimo da imamo 5-člansko družino za katero bi plačevali po 2€/mesec po napravi za zakup nekega spletnega oblaka (Google Photos, iCloud, …), smo na 120€ strošku letno. Prej kot v petih letih se nam investicija takšne naprave torej povrne.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ELKOTEX d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ELKOTEX d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ELKOTEX d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več
Zlati partner

RAČUNALNIŠKI MUZEJ

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Srebrni partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več