Programska oprema
27.12.2006 07:55

Deli z drugimi:

Share

Ptujska komunala uporabljala nelegalno programsko opremo

Business Software Alliance (BSA) sporoča, da je s Komunalnim podjetjem Ptuj sklenila poravnavo zaradi uporabe nelegalne programske opreme Adobe Photoshop na službenih računalnikih ptujskega podjetja.

Komunalno podjetje Ptuj, ki se ukvarja s proizvodnjo in distribucijo vode, pare in tople vode, z odvajanjem ter s čiščenjem odpadnih voda in s komunalnimi storitvami, so obiskali tržni inšpektorji in ugotovili uporabo piratske programske opreme. Organizacija BSA je podjetju v nadaljevanju postopka predlagalo izvensodno poravnavo, ki je v začetku decembra dobila svoj epilog – ponudnik komunalnih storitev bo moral podjetju Adobe Systems kot imetniku materialnih pravic plačati odškodnino v višini skoraj četrt milijona tolarjev. Ob tem je podjetje zagotovilo, da bo okrepilo svoje postopke upravljanja s programsko opremo.

“BSA-jeva ugotovitev o uporabi nelegalnih programov v našem podjetju nas je zelo presenetila, saj se nismo zavedali, da zaposleni uporabljajo opremo brez ustreznih dokazil,” je dejal Jože Cvetko, direktor uprave Komunalnega podjetja Ptuj. Ob tem je Cvetko zagotovil, da bodo v podjetju uvedli postopke, s katerimi bodo zagotovili spoštovanje avtorskih pravic, in svoje zaposlene izobrazili o pomenu uporabe legalne programske opreme.

“Uporaba nelegalne programske opreme je kazniva, zato si BSA prizadeva izslediti take uporabnike, ki nato nelegalne kopije programov uničijo in jih nadomestijo z legalnimi,” je pojasnil Rok Koren, pravni svetovalec BSA v Sloveniji. “Le z uspešnim pregonom storilcev tovrstnih kaznivih dejanj lahko zagotavljamo spoštovanje avtorskih pravic ter javnost obveščamo in izobražujemo o pomenu zaščite intelektualne lastnine.”


Prijavi napako v članku