Računalništvo, telefonija
03.12.2009 06:35

Deli z drugimi:

Share

Psystar dosegel poravnavo s podjetjem Apple

Usoda podjetja Psystar visi na nitki!
Usoda podjetja Psystar visi na nitki!

V lanskem letu so Applovi odvetniki vložili tožbo zoper vodilne podjetja Psystar, ker je slednje ponudilo v prodajo prve računalniške sisteme, ki poganjajo operacijski sistem MacOS X in niso izdelki podjetja iz Cupertina. Licenca operacijskega sistema MacOS X namreč prepoveduje njegovo uporabo na računalnikih, ki niso last podjetja Apple.

Ker pa so za Psystar stroški sodnega procesa postali že tako rekoč neobvladljivi, se je podjetje pred kratkim odločilo, da z Applom sklene poravnavo v višini kar 2,7 milijona ameriških dolarjev oziroma 1,8 milijona evrov. Polovico zneska bo podjetje Psystar plačalo zaradi kršitve licence operacijskega sistema MacOS, polovico pa za kritje nastalih sodnih stroškov.

Trenutno še ni znano, ali bo podjetje Psystar sploh zmožno plačati poravnavo v višini 2,7 milijona ameriških dolarjev, glede na to, da skupno premoženje podjetja ne presega 50 tisoč dolarjev. Na srečo pa omenjena poravnava ne bo vplivala na potek sodbe, ki jo je podjetje Psystar sprožilo proti Applu. V kolikor se bo sodba končala v prid podjetja Psystar, potem bo slednje lahko nadaljevalo s trženjem računalnikov, opremljenih z operacijskim sistemom MacOS X.


Prijavi napako v članku