Računalništvo, telefonija
24.07.2020 09:16

Deli z drugimi:

Share

Prvi trdi disk impresivne kapacitete 20TB!

Trdi diski postajajo iz dneva v dan bolj prostorni!
Trdi diski postajajo iz dneva v dan bolj prostorni!

Prostora za shranjevanje podatkov ni nikoli dovolj, prostor na pogonih Solid State pa še vedno narašča s polžjo hitrostjo. Zaradi tega vodilni proizvajalci trdih diskov kot po tekočem traku pripravljajo vedno bolj zmogljive izdelke. Tokrat so prijetno presenetili inženirji podjetja Western Digital, saj so najavili novo tehnologijo, s pomočjo katere so izdelali prvi trdi disk kapacitete 20 terabajtov. To bo zagotovo razveselilo tudi najzahtevnejše uporabnike, sprva pa bodo namenjeni predvsem za podatkovne centre.

Visoko kapaciteto shranjevanja podatkov bo inženirjem podjetja Western Digital uspelo doseči z revolucionarno tehnologijo magnetnega snemanja (EAMR). Slednja jim je namreč omogočala izdelavo magnetnih plošč izjemno visoke zmogljivosti in gostote površin. Novost s prodajno oznako Ultrastar DC HC650 je opremljena s kar 10 magnetnimi ploščami kapacitete dveh terabajtov. To je veliko skok naprej v primerjavi z magnetnimi ploščami izpred nekaj let, ko je bilo nanje mogoča zapisati zgolj 500 gigabajtov podatkov.

Podjetje Western Digital je ob tem najavilo razpoložljivosti tudi novega trdega diska kapacitete 18 terabajtov. Čeprav maloprodajne cene novincev niso bile razkrite verjamemo, da te bodo vse prej kot nizke. Kot že omenjeno bodo novinci sprva na voljo le za podjetja, nekoliko kasneje pa bi lahko bili na voljo tudi nam.


Prijavi napako v članku