Računalništvo, telefonija
08.05.2013 05:50
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prvi naboj izstreljen iz natisnjenega orožja

Pred kratkim je bil iz natisnjene pištole izstreljen prvi naboj, zasluge za to pa si lasti ameriško podjetje Defense Distributed. Novost je skoraj v celoti izdelana iz plastične mase, saj je bilo od skupno 16 kar 15 delov natisnjenih s cenovno nadvse dostopnim 3D tiskalnikom Stratasys.
Z nakupom 3D tiskalnika Stratasys in ustreznimi »načrti« bi si lahko orožje izdelovali kar v domači delavnici!
Z nakupom 3D tiskalnika Stratasys in ustreznimi »načrti« bi si lahko orožje izdelovali kar v domači delavnici!

Podjetje Defense Distributed je konec marca od ameriške vlade pridobilo dovoljene za proizvodnjo in trženje orožja, ki ga je moč kar natisniti s 3D tiskalniki (http://goo.gl/HPynR). Tovrstno orožje bo žal kmalu na voljo v prosti prodajo, saj so njihovi inženirji pred kratkim iz natisnjene pištole izstrelili prvi naboj. Posnetek uspešnega preizkusa je podjetje Defense Distributed objavilo na spletni portal YouTube, ta pa je dosegljiv s klikom na spletno povezavo http://goo.gl/YsKDb.


Prva natisnjena pištola z oznako »Liberator« je izdelana iz skupno 16 delov, pri čemer je bilo kar 15 delov natisnjenih s cenovno nadvse dostopnim 3D tiskalnikom Stratasys (http://goo.gl/FSGgl). Podjetje Defense Distributed zatrjuje, da bi lahko bila njihova pištola v celoti izdelana iz plastične mase, vendar so jo morali opremiti še s kovinskim delom zaradi ameriške zakonodaje, ki zahteva, da mora biti vsako orožje prepoznano pri »pregledu« z detektorjem kovin.


Medtem ko so inženirji podjetja Defense Distributed navdušeni nad izjemnim dosežkom, mnogi kritiki ob tem že opozarjajo na še večjo zlorabo strelnega orožja v ZDA in drugod po svetu, saj bo to kmalu postalo dostopno tudi tistim, ki si ga do sedaj niso mogli privoščiti. Ameriško orožarsko podjetje bo namreč tržilo natisljivo orožje po moloprodajni ceni, s katero bo zgolj pokrilo stroške 3D tiskalnikov in materiala, saj gre za neprofitno organizacijo. Prodajo natisljivega in cenovno ugodnega orožja lahko prepreči le še ameriški kongres, ki bo o njem razpravljal predvidoma proti koncu letošnjega leta.


Prijavi napako v članku