Računalništvo, telefonija
26.02.2021 08:30
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prve resne težave za Apple Mac M1?

Zaradi delovanja procesorja Apple M1 bi lahko imeli pogoni Solid Stete precej krajšo življenjsko dobo.
Zaradi delovanja procesorja Apple M1 bi lahko imeli pogoni Solid Stete precej krajšo življenjsko dobo.

Ob prestavitvi prvega procesorja Apple M1 je bilo med računalniškimi zanesenjaki veliko navdušenja. Novost je namreč v sintetičnih testih dosegla trikrat večjo zmogljivost v primerjavi s štirijedrnim procesorjem Intel, ki je bil vgrajen v prejšnji generaciji računalnikov Apple. Precejšnjih izboljšav zmogljivosti je bila deležna tudi vgrajena grafična rešitev, saj naj bi ponujala do šestkrat večjo zmogljivost v primerjavi s prejšnjo generacijo. S to potezo se je podjetje Apple rešilo odvisnosti od podjetja Intel, s tem pa je pridobilo tako na večji fleksibilnosti kot na zmanjšanju stroškov.

Kot pa vse kaže mu cilj zmanjšanja stroškov vsaj zaenkrat ne uspeva, saj se veliko uporabnikov pritožuje nad načinom, kako novi procesor upravlja s pogonom Solid State. Ključna težava je namreč v tem, da procesor povzroča prekomerno pisanje in branje podatkov s pogona Solid State. To povzroča pretirano segrevanje enote, kar bi na dolgi rok povzročilo preran odpoved vgrajenega pogona Solid State in v najslabšem primeru tudi nenadno izgubo podatkov.

Trenutno še ni povsem znano, zakaj procesor Apple M1 v računalniških sistemih Mac povzroča prekomerno pisanje in branje podatkov s pogona Solid State. Pri podjetju Apple vsaj zaenkrat molčijo, saj se bojijo skupinske tožbe. Če pa je težava resnično povezana s procesorjem Apple M1, jo bo računalniški gigant po vsej verjetnosti odpravil s pripravo nove generacije lastnega procesorja, in sicer modela M1X, ki bo naprodaj v teku letošnjega leta.


Prijavi napako v članku