Triki in nasveti
21.10.2021 15:00
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Programi, ki jih potrebuje vsak računalnik

Vsak si želi ohraniti hitrost in brezhibnost svojega računalnika. Na pomoč vam priskočijo številne brezplačne in plačljive aplikacije, ki vam bodo pomagale do varne in zabavne računalniške izkušnje.
Vsak računalnik potrebuje programsko opremo, da lahko izkoristite njegov polni potencial.
Vsak računalnik potrebuje programsko opremo, da lahko izkoristite njegov polni potencial.

Ko prvič končno zaženete svoj novi osebni računalnik, namestite operacijski sistem in zamenjate kakršno koli nastavitev v BIOS sistemu, na primer RAM hitrost (novejši pomnilniki DDR4 privzeto delujejo na 2133 MHz), se boste morda vprašali, kaj je naslednji korak. Velika verjetnost je, da to ni vaš prvi računalnik in imate v glavi že pripravljen seznam programov, na katere ste navajeni in preizkušeno delujejo. Če ste vešči upravljanja z računalnikom, potem se držite svojega seznama, saj vam več kot očitno ustreza.

Seveda si ne želite takoj okupirati novega računalnika z vsemi aplikacijami, ki jih najdemo na svetovnem spletu. Navsezadnje se želimo izogniti t. i. »bloatware« navlaki, ki upočasnjuje sisteme. Kako se izogniti upočasnitvi vašega sistema? Sledite 7 korakom, ki bodo izboljšali delovanje računalnika. Svež sistem je eden od razlogov za sestavo ali nakup novega računalnika, ki je na začetku kot nepopisan list. Čaka na vas, da ga opremite z znanjem in podatki.

Kljub temu, da ni priporočljivo takoj nasičiti ves prostor novega SSD diska, je treba razmisliti o nekaterih »obveznih« programih, ki izboljšajo varnost, potek dela in igralno izkušnjo. Zanimivo je, da je izbira programske opreme lahko prav tako zapletena kot izbiranje strojne opreme. Obstaja ne le veliko izbire, ampak tudi veliko oglaševalske navlake, ki preži na manj tehnično podkovane.

Začnite z varnostno programsko opremo

Dobra novica je, da ima Windows 10 že vnaprej nameščeno dostojno protivirusno orodje, Microsoft Defender. Če ga želite najti, preprosto poiščite »Zaščita pred virusi in grožnjami« v iskalni vrstici v spodnjem levem kotu namizja. Iz nadzorne plošče lahko zaženete osnovne funkcije, kot so skeniranje virusov in spreminjanje nastavitev požarnega zidu.

V primeru, da želite popolnoma zaščititi računalnik pred morebitnimi grožnjami, potem je priporočljivo, da namestite namensko protivirusno programsko opremo, kot so Webroot, Avast, ESET in podobno. V večini primerov pa zadostuje Microsoft Defender, še posebej, če se držite nekaterih osnovnih pravil pri spletnem brskanju. Na primer: vedno se izogibajte sumljivim poštnim sporočilom, URL-jem in neznanim spletnim stranem.

Zaščita pred ransomware programsko kodo

Protivirusna zaščita in zaščita pred ransomware sta popolnoma različni programski opremi. Če iščete absolutno najboljšo zaščito in brezskrbnost, je kombinacija protivirusne in ransomware zaščite pot, ki jo priporočajo varnostni strokovnjaki. Na spletu boste našli kopico tovrstnih programov. Tako kot pri vsakem, pozorno preberite njihove značilnosti, odstranite oglaševalsko navlako in se pri uporabnikih pozanimajte o njihovi izkušnji s programom. Večina plačljivih zaščit, kot je MalwareBytes, imajo tudi osnovno brezplačno različico, s katero boste odstranili kakršno koli zlonamerno programsko kodo, trojanske programe, vohunske viruse, adware in rootkite.

VPN – navidezno omrežje, ki ščiti vašo identiteto

računalnik-programi-zaščita-varnost-VPN-omrežje

Navidezno zasebno omrežje (VPN) vam zagotavlja spletno zasebnost in anonimnost z ustvarjanjem zasebnega omrežja iz javne internetne povezave. VPN-ji prikrijejo vaš naslov internetnega protokola (IP), zato vaših spletnih dejanj ni mogoče izslediti. Najpomembneje je, da storitve VPN vzpostavijo varne in šifrirane povezave, s katerimi poskrbijo za večjo zasebnost kot zaščitena dostopna točka Wi-Fi.

Strogo gledano VPN ni kritična funkcija za vaš računalnik. Na splošno je bolj pomembna zaščita proti virusi in ransomware, vendar je VPN priporočljiv, če želite več zasebnosti. Izbira dobrega VPN ponudnika je lahko zapleten proces, kjer vas zlahka premamijo reklamna sporočila in neinformirana uporabniška mnenja. Varna naložba so programi NordVPN, VyprVPN ali Tunnelbear, ki so si pridobili zaupanje uporabnikov in imajo strogo politiko brez beleženja podatkov, ki je ključna pri iskanju zanesljivega VPN programa.

Najboljše uporabniške aplikacije

računalnik-programi-zaščita-varnost-1

Večno vprašanje pri namestitvi programov je, kateri brskalnik boste uporabljali? Microsoft Edge je vnaprej nameščen v sistemih Windows in je precej boljši od starega Internet Explorerja. Največji delež uporabnikov ima Google Chrome, dobra alternativa pa je brskalnik Brave, če želite dodatno zasebnost. Izbira brskalnika je zelo subjektivna, zato je priporočljivo, da opravite test in izločite tiste, ki vam niso po godu. Ne pozabite odstraniti tiste, za katere se niste odločili. Saj veste, ne želimo upočasniti računalnika z nepotrebno navlako.

Če ste navdušenec nad računalniškimi igrami potem boste potrebovali aplikacijo za komunikacijo, kot sta Discord ali TeamSpeak.

Zagotovo ste se že srečali tudi s t. i. »zip« datotekami, kjer se v stisnjeni knjižnici skriva večje število datotek. Za odpiranje knjižnice boste potrebovali namenske programe, kot so WinRAR, WinZip ali 7-Zip.

Pisarniško delo ne more potekati brez Microsoft Office orodij. Tu imate kar nekaj izbire. Lahko zakupite enkratno licenco, pri kateri pa niste deležni popravkov in nadgradenj. Druga alternativa je mesečna naročnina na programsko opremo Microsoft 365, kjer dobite vse plačljive Office aplikacije, 1 TB prostora za shranjevanje v oblaku in večjo varnost. Obstaja tudi brezplačna alternativa, Apache OpenOffice, ki vsebuje vse ključne programe, vključno z urejevalnikom besedil, preglednicami, predstavitvami in podobno.

Ne pozabite na diagnostična orodja

Če želite čim dlje ohraniti svoj računalnik v brezhibnem stanju, je priporočljivo opravljati redne diagnostične preizkuse. Naj vas ne skrbi, zadeva je popolnoma enostavna, saj tehnologija opravi vse namesto vas. Potrebujete le določeno programsko opremo.

  • CPU-Z – preprost, a zelo priročen in ponuja kopico informacij o vašem procesorju, osnovni plošči in sistemskemu pomnilniku.
  • HWMonitor – podroben pregled strojne opreme, s katerim dobite vpogled v temperature, hitrosti ventilatorja, električne napetosti in podobno.
  • Speccy – še en dober program za nadzor sistema.
  • CrystalDiskInfo – spremlja zdravje in stanje SSD in HDD diskov.

Programska oprema za preizkušanje in navijanje

računalnik-programi-zaščita-varnost

Velik delež uporabnikov se ne bo nikoli srečalo s tovrstno opremo, drug del uporabnikov (gamerji, profesionalni navijalci) pa vestno uporablja programsko opremo za preizkušanje strojnih komponent. AfterBurner je izjemno priljubljen program za navijanje komponent in tudi za prikaz različnih sistemskih podatkov, kot so uporaba CPU/GPU, sličic na sekundo (FPS), temperature in porabe pomnilnika.

Heaven Benchmark je eden boljših programov, s katerim boste testirali svoje grafične zverine in jih potisnili do skrajnega roba. Hkrati deluje kot diagnostično orodje, saj z odstopanjem rezultatov lahko opazite prve znake, da se vaši grafični kartici bliža konec.

Tako kot pri izbiri računalnika in njegovih komponent, bodite razumni pri namestitvi programske opreme. Opravite svojo raziskavo in teste ter se odločite za tiste programe, ki ustrezajo vašim potrebam.

Za še več trikov in nasvetov obiščite našo rubriko Računalništvo.

Vas zanima več iz te teme?
programske rešitve računalniki

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178

AFLabs d.o.o.

Stegne 21, 1000 Ljubljana, Tel: 041 884 065
Na AFLabs se obrnete, če potrebujete celovite rešitve industrijske kvalitete. Gre za razvojno inovativno podjetje, ki ga žene neprestana želja po napredku in iskanju novih rešitev. Razvoj ... Več

COALA d.o.o.

Cesta v Rošpoh 22a, 2351 Kamnica, Tel: 02 624 50 10
Podjetje Coala d.o.o. je ustanovila skupina strokovnjakov s področja računalništva in informatike leta 1991. Danes jih odlikuje 30 let bogatih izkušenj na področju prodaje in ... Več