Trdi diski
05.03.2021 09:57
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

5 znakov, da vašemu shranjevalnemu pogonu jenjajo moči

Kot vsaka elektronska naprava imajo računalniške komponente določeno življenjsko dobo. Če imamo srečo komponente ohranijo vitalnost vse do trenutka, ko zamenjamo našega delovnega konja.
Okvara shranjevalnega pogona je lahko nenadna.
Okvara shranjevalnega pogona je lahko nenadna.

Računalnik je prisoten v vsakem gospodinjstvu, v prenosni ali namizni obliki. Lahko ga uporabljamo za igranje iger, gledanje vsebin, za delo od doma ali šolanje na daljavo. Kakorkoli, znotraj ohišja, v možganih računalnika se skrivajo vsi naši podatki, slike, pomembni spomini, ki jih nočemo izgubiti. Na žalost je ena najpogostejših okvar prav na shranjevalnih pogonih. Vse računalniške komponente je enostavno zamenjati, izguba podatkov pa je v večini primerov nepopravljiva težava.

Vse več modernih računalnikov poganjajo pogoni Solid State, ki za razliko od klasičnih trdih diskov nimajo mehanskih delov. Posledično so bolj trpežni in odpornejši na poškodbe. Pri klasičnih trdih diskih so že močnejše vibracije in trki dovolj za poškodbo pogona. Kljub temu si SSD pogoni delijo enako usodo ostalih pogonov, ki uporabljajo flash spomin.

Močan ropot in kovinski zvoki

Novejši shranjevalni pogoni so izdelani tako, da prenesejo napor prenosa večjega število podatkov – to še posebej velja za trde diske. Kljub temu da imajo HDD diski mehanske plošče, ki se vrtijo na tisoče vrtljajev na minuto, je njihovo delovanje skoraj neslišno. Tehnologija SSD pogonov je v zadnjih letih postala bolj dostopna, kar pomeni, da so bili HDD pogoni primorani sesti na rezervno klop. Dandanes jih večinoma uporabljamo kot rezervni pogon za shranjevanje večjih datotek, zato je njihovo skoraj neslišno delovanje še toliko bolj impresivno.

Poškodba HDD pogona.

Ob delovanju boste morda slišali navijanje mehanske plošče in občasno klikanje, kar so znaki zdravega delovanja pogona. Glasnejši kovinski zvoki pa navadno opozarjajo na notranjo poškodbo. Ne prezrite takih zvokov. Na prvi pogled se vam lahko zdi, da pogon deluje kot običajno, vendar je le vprašanje časa, kdaj bo odpovedal. V tem primeru čimprej poskrbite za varnostno kopijo vaših podatkov in pogon zamenjajte z novim.

Jasno, pogoni, ki uporabljajo flash spomin, nimajo mehanskih delov (USB, SD, SSD), zato je njihovo delovanje resnično neslišno, kar pomeni, da moramo biti pozorni na drugačne znake, ki nas opozarjajo na težave s pogonom.

Poškodovani podatki

Ko govorimo o varnosti podatkov, je pogost znak odpovedovanje pogona izginjanje datotek. Podatki so shranjeni v zbirki sektorjev, ki so lahko fizično povezani ali razpršeni po pogonu. Dovolj je poškodba enega sektorja in operacijski sistem bo vse podatke na tej zbirki zaznal kot poškodovane.

Pogoni se fizično obrabijo po vsakem branju ali zapisovanju. Po določenih ciklih pogon preneha delovati. SSD proizvajalci uporabljajo številne trike za podaljšanje življenjske dobe svojih pogonov. Mnogim SSD pogonom lahko zagotovite določeno količino prostora za potrebe krmilnika, kar pozitivno vpliva na trajnost in hitrost SSD pogona.

To pa kar traja in traja …

Sprememba v hitrosti delovanja shranjevalnega pogona je lahko nenadna ali pa se zgodi skozi dolgoletno rabo. Druge računalniške komponente, kot so procesor, grafična kartica ali sistemski pomnilnik, sčasoma prav tako izgubijo na hitrosti, vzrok pa ni mehanske narave. Kopičenje prahu ali slaba termalna pasta sta običajna krivca za pregrevanje komponent, kar privede do manjših hitrosti.

Oblika modernega SATA SSD pogona.

Če je bila sprememba nenadna, je očitno nekaj narobe. Tako SSD in HDD diski sčasoma odpovedo, pri obeh je možna napaka v zbirki sektorjev, kar privede do daljših branj ali zapisovanj. Takrat se sistem preda in vam prikaže sporočilo o napaki. V nekaterih primerih je težava lahko v programski opremi. Večkrat se zgodi, da ena izmed posodobitev opravi napačno konfiguracijo, kar privede do nekompatibilnosti v sistemu. Če pa v zadnjem času niste ničesar posodobili, je najverjetneje razlog za počasno delovanje sistema skrit v pogonu.

Pomahajte zagonskemu pogonu v slovo

Mnogi od nas smo že večkrat izkusili grenkobo okvarjenega zagonskega pogona. Ponoči ste še uživali v igranju iger, naslednji dan ste pa strmeli v črnino BIOS sporočila »vstavite zagonski disk in pritisnite katero koli tipko«. Če ste pred tem posodabljali BIOS, je lahko prišlo do napake ali celo do okvare osnovne plošče. V tem primeru se morate vrniti na varnostno kopijo ali se posvetovati s tehnikom.

Pred zloglasnim BIOS sporočilom lahko opazite, da se sistem med zagonom večkrat sesuje. To je očiten znak za težave.

Modri zaslon smrti

To so primeri, ko se računalnik preprosto vda in prikaže modri zaslon z različnimi napakami. Razlogov je lahko več. Novejši operacijski sistemi imajo priročno QR kodo, ki vam pove, kaj je vir težave: lahko je programske narave, kar pomeni, da je rešitev preprosta. V primeru, da vir težav tiči v okvarjenemu pogonu, pa rešitve skorajda ni.

Kako poskrbeti za daljšo življenjsko dobo pogonov?

Prvi in najpomembnejši nasvet je varnostna kopija vaših podatkov. Kot že rečeno, pogoni lahko nenadoma odpovejo, le varnostna kopija podatkov vas lahko reši pred popolno izgubo.

Spremljajte zdravje shranjevalnih pogonov.

Namestite si brezplačno aplikacijo, s katero lahko spremljate stanje pogonov. Na spletu najdete obilico takšnih programov, ki prikažejo hitrost zapisovanja in branja ter tudi temperaturo. Če opazite, da se pogon pregreva ali pa, da hitrost ni enaka reklamirani, je to znak za težave s pogonom.

Za vitalnost HDD pogonov obstaja več rešitev: pregled in defragmentacija diska. Skeniranje trdega diska s pomočjo orodja za preverjanje napak (CHKDSK) lahko prepoznate in tudi popravite vrsto napak, od težav v datotečnem sistemu do težav s sektorji. Do ukaza lahko enostavno dostopate v ukazni vrstici. Defragmentacija diska je ureditev datotek na disku, ki jo uporabimo, ko smo veliko pisali in brisali s pogona in je posledično veliko praznega prostora razpršenega med zasedenim prostorom na disku.

Priporočljivo je imeti vsaj dve particiji na vašem disku, eno za delovanje operacijskega sistema, drugo za shranjevanje podatkov. Še nekaj, kar bi moralo biti samoumevno, pa v večini primerov ni: poskrbite za čisto notranjost računalnika. Prah in vlaga sta tiha ubijalca računalniških komponent. Nikoli ne moremo biti popolnoma pripravljeni na morebitne odpovedi komponent, zato vedno poskrbite za varnostno kopijo podatkov.

Več o tem na techspot.com.

Vas zanima več iz te teme?
SSD diski zunanji trdi diski

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Genis svojim partnerjem zagotavlja vrhunske storitve in informacijske rešitve za podporo pri optimizaciji poslovanja ter uvajanju novih poslovnih in vodstvenih modelov. Danes je podjetje ... Več
Srebrni partner

ZEOS d.o.o.

Šlandrova ulica 4, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 366 85 41
O družbi ZEOS Družba ZEOS, d.o.o. je izvajalec skupne sheme ravnanja z e-odpadki (OEEO), odpadnimi baterijami (OPBA) in odpadnimi nagrobnimi svečami (ONS). Skupaj s proizvajalci, ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več