Računalništvo, telefonija
18.02.2020 10:05
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prikaz tehnologije 5G v praksi

Prvič smo tudi v Sloveniji bili priča praktičnemu prikazu tehnologije 5G v praksi. Telemach se je izkazal s koncertom na dveh lokacijah, uporabo virtualne resničnosti in hitrostjo mobilnega interneta 1,3 Gbps.
Prikaz tehnologije 5G v praksi
Prikaz tehnologije 5G v praksi

Telemach svoje mobilno omrežje pete generacije preizkuša na dveh baznih postajah v Ljubljani. S pomočjo tehnologije 5G so izmerili mobilne hitrosti, višje od 1 Gbps, in obenem ponudili uvid v prihodnost neskončnih možnosti, ki jih omogoča uporaba najsodobnejših mobilnih tehnologij. Tehnologija 5G, ki je prvo mobilno omrežje, katerega razvoj spodbuja gospodarstvo in ne posamezni uporabniki, se od svojih predhodnikov razlikuje predvsem v hitrosti in, kar je najpomembnejše, v latenci oziroma zakasnitvi, ki znaša le eno milisekundo.

O praktično neopazni zakasnitvi so se lahko gostje na dogodku prepričali s pomočjo sočasnega koncerta na dveh lokacijah – na Kongresnem trgu in pred Kolosejem. Glasbeniki so se razdelili na dve lokaciji, kljub temu pa so gostje na Kongresnem trgu uživali v koncertu, kot bi ga v popolni zasedbi spremljali na enem mestu. Mobilno omrežje pete generacije je poskrbelo tudi za prikaz navidezne resničnosti in prenos v živo v ločljivosti 4K.

Prvič v Sloveniji mobilni prenos podatkov s hitrostjo 1 Gbps


Obstoječe Telemachovo omrežje 4G+ je že zdaj pripravljeno tudi na izzive prihodnosti in pokriva 97 odstotkov prebivalstva. Obenem pri operaterju poudarjajo, da posodobitve in nakup opreme izvajajo v skladu z zahtevami prihodnjih generacij mobilnih omrežij. S pomočjo dveh preizkusnih baznih postaj je Telemach v teh dneh izmeril najvišjo hitrost prenosa podatkov, ki je presegala 1,3 Gbps. Tudi v primeru večje zasedenosti omrežja v času dogodka se je hitrost povzpela nad 960 Mbps. »To je korak bližje uporabi in delovanju gigabitnega konvergenčnega omrežja prihodnosti. Telemach v Sloveniji v fiksnem omrežju že ponuja internet s hitrostjo 1 Gbps in zdaj smo se prepričali, da smo v prihodnosti pripravljeni to prenesti tudi na mobilno omrežje,« pravi Adrian Ježina, predsednik poslovodstva Telemacha.

Preizkusi v skladu s predpisi in okoljskimi standardi


V sklopu okoljskega in družbeno osredotočenega projekta Misli zeleno pri Telemachu stremijo k okolju prijaznemu delovanju, zato so tudi preizkusi in uporaba novih tehnologij podrejeni delovanju v skladu z dovoljenimi okvirji. Varen razvoj in vpeljava novosti, med katerimi je tudi omrežje 5G, sta ključna za sprejemanje novosti ter njihovo uporabnost pri uporabnikih. Ob preizkušanju tehnologije 5G podjetje podrobno spremlja vplive na okolje in delovanje omrežja.

»Organizirali smo mednarodne primerjalne meritve izpostavljenosti elektromagnetnim sevanjem s kolegi iz Italije, Madžarske in Avstrije na preizkusnem sistemu 5G v Ljubljani. Preizkusni sistem 5G deluje v območju mikrovalov na frekvenci okrog 3,7 GHz, kjer delujejo že druge tehnologije, kot so WiMAX, Wi-Fi ali mikrovalovne pečice. Meritve so pokazale, da so izmerjene vrednosti jakosti električnega polja v najbolj neugodnem primeru na človeku dostopnih mestih več kot štirikrat nižje od strogih mejnih vrednosti, ki jih uporabljamo v Sloveniji. Mejne vrednosti v Sloveniji so v povprečju 10-krat strožje od mednarodnih priporočil EU. Na Kongresnem trgu, kjer je potekala prireditev, izmerjene vrednosti dosežejo le nekaj odstotkov mejnih vrednosti, ki so določene za I. območje varstva v sladu z uredbo o elektromagnetnih sevanjih v naravnem in življenjskem okolju,« pojasnjuje dr. Peter Gajšek iz Inštituta za neionizirna sevanja, ki deluje kot nepristranska in neodvisna ustanova, akreditirana za meritve neionizirnih sevanj v celotnem frekvenčnem spektru za ugotavljanje skladnosti naprav in sistemov z mednarodnimi standardi.

Telemach kot inovativno, prilagodljivo ter v prihodnost in tehnološko dovršenost usmerjeno podjetje pomaga pri preoblikovanju digitalne družbe in rasti gospodarstva v Sloveniji. S svojim dovršenim in dokazano najboljšim omrežjem po uporabniški izkušnji, za katerega je prejel tudi certifikat neodvisne mednarodne družbe Umlaut, je zavezan uporabnikom še naprej zagotavljati napredne storitve in najboljšo uporabniško izkušnjo.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem TELEMACH d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri TELEMACH d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Telemach Slovenija logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem TELEMACH d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku