Računalništvo, telefonija
08.03.2020 15:00

Deli z drugimi:

Share

Prihaja Android 11

Google je pred kratkim v objavi za javnost najavil, da bo kaj kmalu na voljo nova verzija priljubljenega mobilnega operacijskega sistema Android. Prihaja namreč verzija 11.
Prihaja Android 11
Prihaja Android 11

Novo različico operacijskega sistema Android naj bi Google predstavil javnosti na svoji I/O konferenci med 12. in 14. majem letos.

Trenutno je še na tržišču veliko število telefonov, kateri nimajo naloženega najnovejše verzije 10, bodisi zaradi uporabnika, bodsi, ker proizvajalec njihovega telefona, še ni izdelal (oziroma tudi ne bo izdelal) posebnega operacijskega sistema za svoj dotični telefon, kateri bi bil osnovan na Androidu 10. Po nekaterih predvidevanjih, naj bi se podobno zgodilo z Androidom 11, vendar naj bi večina proizvajalcev imela najnovejšo verzijo Androida za svoje telefone pripravljenega do začetka leta 2021.

Torej, kaj vse bo vsebovala nova verzija. Zelo pomembna lastnost naj bi bila ta, da bi aplikacije lahko prepoznale, na kakšno omrežje je uporabnik trenutno povezan (4G, 5G ali WiFi). To naj bi optimiziralo, kaj vam aplikacije prikazujejo in kdaj (npr. na počasnejši WiFi povezavi bi se kakovost videa avtomatično poslabšala, medtem ko bi se na omrežju 5G kakovost povišala na najvišjo možno, katero podpira dotična naprava).

Android 11 naj bi imel tudi možnost časovnega prilagajanja modre svetlobe (zvečer naj bi se filter avtomatsko aktiviral, čez dan bi pa ostal izklopljen). Večji poudarek naj bi bil tudi na varnosti. Trenutno je še vedno v večini aplikacij, ki zahtevajo posebna dovoljenja (dostop do kamere, telefona, stikov,…) možnost blokiranja ali “vedno dovoli”, od sedaj naprej, pa naj bi vse aplikacije imele možnost izbire “dovoli samo tokrat”.

Na voljo bo tudi nova zmožnost deljenja datotek s pomočjo NFC tehnologije, saj bo z verzijo 11, Google ukinil svoj program Android Beam, katerega naj bi nadomestil z boljšim, podobnim kot ga uporablja Apple – Airdrop. Nadgrajena bo tudi podpora za temni način, kateri še vedno ni na voljo v vseh aplikacijah. Temen način, naj bi bil tako na voljo v vseh aplikacijah.

Android 11 naj bi bil na voljo z septembrom letos, najprej na Googlovih telefonih – Pixel, kasneje pa še na ostalih (seveda je odvisno od vsakega proizvajalca posebej, kdaj naj bi pripravili posodobitve).

Če pa že sedaj imate Pixel 2 ali novejši, lahko že danes preizkusite razvijalsko različico.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več