Računalništvo, telefonija
02.04.2020 11:00
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pričakujemo pospešeno avtomatizacijo podjetij po koncu krize

Pričakujemo pospešeno avtomatizacijo podjetij po koncu krize
Pričakujemo pospešeno avtomatizacijo podjetij po koncu krize

Skoraj polovica šefov v 45-ih državah pospešuj načrte glede avtomatizacije svojih podjetij, medtem ko večina delavcev ostaja doma zaradi pandemije koronavirusa. Korporacija EY, ki deluje na področju revizije, davčnega svetovanja, transakcijskih storitev in poslovnega svetovanja, je izvedla raziskavo, v kateri 41% respondetov pravi, da se na “post-krizno” obdobje pripravljajo z investicijami v razvoj avtomatizacije.

EY je poročilo raziskave objavil samo nekaj dni po tem, ko je v ZDA število brezposelnih naraslo za 3,3 milijone. To je daleč največji skok v zgodovini, saj je še pred tednom dni številka znašala manj kot 300.000 brezposelnih. V Veliki Britaniji je za univerzalni kredit v samo devetih dneh zaprosilo 477.000 ljudi. “Najbolj tragičen aspekt te krize so človeške žrtve. Ne samo smrtne žrtve, temveč tudi število socialno ogroženih življenj“, pravi Steve Krouskos iz podjetja EY.

Podjetja so se že pred začetko krize pripravljala na velike transformacije. O avtomatizaciji in robotizaciji podjetij smo poročali praktično vsak teden, zdaj pa se zdi, da ta kriza vse skupaj še pospešila, kajti podjetja si enostavno ne želijo biti odvisna od človeške delovne sile, ki je napravm robotom in strojem ranljiva. “V odzivih direktorjev in lastnikov podjetij zaznavamo, da bo prioriteta po krizi ohranjanje delovnih mest in kondicija delovne sile“, je dodal Krouskos. V Veliki Britaniji bo vlada zagotovila 80% plač za delavce, ki v tem trenutku ne morejo opravljati svojega dela zaradi pandemije. ZDA so v tem času pripravile ukrep, kjer naj bi vsak prebivalec ZDA prejel ček v višini do 1.200 ameriških dolarjev.

“Življenje se bo normaliziralo v tretjem četrtletju letošnjega leta”

Tako pravi 43% odločevalcev od sodelujočih 2900 v raziskavi. Do takrat pa bo po mnenju 73% sodelujočih koronavirus imel “ogromen vpliv” na globalno ekonomijo. Večina podjetij, ki je sodelovala v raziskavi, je že pred izbruhom pandemije načrtovala velike transformacije. Raziskava ugotavlja, da bodo ta ista podjetja, ko se stvari normalizirajo, največji fokus namenila novim investicijam na področju digitalizacije in tehnologije.

Podjetja po vsem svetu se trenutno soočajo s popolno zaustavitvijo (ali vsaj začasno zaustavitvijo) projektov na področju transformacije. Po koncu krize bo zato potrebno sprejemati hitre odločitve, kako ponovno zagnati, spremeniti in usmeriti poslovanje podjetij, da bi na dolgi rok ustvarili dodano vrednost“, je dodal Krouskos. Približno 1,5 milijona zaposlenih v Veliki Britaniji bi po oceni vlade lahko izgubila službo na račun avtomatizacije. Število zaposlenih na blagajanh se je v Veliki Britaniji med letoma 2011 in 2017 že zmanjšalo za 25.3%.

Ostale službe, ki bi prav tako lahko bile v nevarnosti zaradi avtomatizacije so recimo pralnice, delavci na kmetijah itd. Tudi v teh poklicih se je število zaposlenih že zmanjšalo za 15%, saj so delovna mesta zasedli stroji. Po pisanju Guardiana so najbolj na udaru ženske, ki so v letu 2017 zasedale 70,2% delovnih mest, ki so bile označene kot tvegane.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več
Zlati partner

EGAL d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 05 905 55 35
EGAL, d.o.o., Ljubljana je ekskluzivni zastopnik ameriškega globalnega podjetja Panduit za jugovzhodno in vzhodno Evropo, in sicer so predstavniki v 26 evropskih državah. Panduit ... Več