Telefoni
11.07.2016 09:14
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pri Microsoftu v tožbo proti ameriški vladi zaradi zahtev po posredovanju informacij o uporabnikih brez njihove vednosti

Mobilni oddelek Lumia naj bi Microsoftu prinašal veš škode kot koristi!
Mobilni oddelek Lumia naj bi Microsoftu prinašal veš škode kot koristi!

Živimo v času kjer državne organizacije in organi pregona zelo redko spoštujejo osnovne človekove pravice povezane z zasebnostjo in najbolj zanimivo pri tem je opazovati, da so edina obrambna črta med vladnimi vohuni in pa našo zasebnostjo največja tehnološka podjetja. Osnovne pravice učinkovito ne ščitijo ne neprofitne organizacije s svojim delovanjem in nenazadnje tudi ne mediji, ki bi morali aktivno opozarjati in s tem izvajati pritisk.

Najnovejše informacije se nanašajo na podjetje Microsoft, ki je meseca aprila podalo eno izmed številnih tožb proti ameriški vladi. Kot razlog za tožbo se ne navajajo zahteve organov pregona po dostopu do informacij uporabnikov ampak preprečevanje Microsoftu, da bi omenjene uporabnike obvestilo o preiskavi. Si predstavljate, da bi na primer policija za vašim hrbtom vdrla v vašo hišo ali stanovanje in pri tem brez vaše vednosti brskala po zasebnih predmetih? To se namreč dogaja na spletu in očitno se nekaterim ne zdi s tem nič narobe.

Pri Microsoftu so zaradi tega brez dvoma izpostavljeni velikim pritiskom s strani državnih organov, katerim se zaradi tega preprečuje, da bi raziskovali uporabnike brez njihove vednosti. Na srečo pa niso edini, ki se spopadajo z opisanimi težavami. Podobno namreč ukrepajo tudi pri Alphabet in Applu. Obe podjetji zagovarjata pravice uporabnikov do zasebnosti in se s tem upirata opisanim aktivnostim organov pregona.

Velikokrat lahko pišemo o tem kako korporacije delujejo v lastnem interesu in s tem na škodo uporabnikom, okolju in podobno. Vendar pa je tokrat en primer kjer je situacija ravno obratna in so omenjena podjetja tista, ki zaradi lastnega interesa hkrati ščitijo zasebnost uporabnikov.


Prijavi napako v članku