Računalništvo, telefonija
22.10.2020 07:46
Posodobljeno 7 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Preverite hitrost dostopa do interneta

S pomočjo aplikacije Ookla Speedtest boste lahko takoj izmerili hitrost internetne povezave.
S pomočjo aplikacije Ookla Speedtest boste lahko takoj izmerili hitrost internetne povezave.

Danes se marsikdo lahko pohvali z dostopom do interneta preko optike, ki omogoča zelo visoke prihodne in odhodne hitrosti (download in upload). Pa poznate priljubljeni spletni portal oziroma orodje Ookla Speedtest? To je priljubljeno spletno mesto za vse uporabnike, ki želijo preveriti hitrost in kakovost internetne povezave. Poleg zagotavljanja informacij o hitrosti trenutne internetne povezave, spletna stran Speedtest zbira tudi statistične podatke o izmerjenih hitrostih, in sicer tako na mobilnih napravah kot tudi na osebnih računalnikih.

Ena izmed ključnih prednosti orodja Speedtest je tudi ta, da lahko ročno izberemo strežnik, preko katerega se bodo meritve izvajale. Kljub temu je običajno najbolje, da pustite tistega, ki je samodejno izbran. Rezultate lahko delite z drugimi uporabniki, obstaja pa tudi pregled zgodovine rezultatov. Sama aplikacija oziroma storitev je za nameček izjemno enostavna za uporabo, saj zadošča, da se samo dotaknemo gumba Go oziroma kliknemo nanj.

Ena izmed prednosti uporabe programa Speedtest je tudi ta, da ponuja brezplačno povezavo VPN. To omrežje je zelo koristno predvsem v primeru uporabe javnega brezžičnega omrežja, preko katerega na primer urejamo občutljive zadeve, kot so pregled e-pošte, obisk spletne banke in podobno. Mesečno ima posamezni uporabnik brezplačno na voljo dva gigabajta prenosa podatkov, lahko pa to nadgradi na neomejen prenos podatkov. Z nadgradnjo bo uporabnik prejel tudi posodobljeno aplikacijo brez oglasov.

Nadvse uporaben program Speedtest je na voljo na spletni povezavi www.speedtest.net. Program lahko uporabljamo tako v okviru spletnega brskalnika kot na bogati paleti drugih naprav. Med njimi najdemo mobilne naprave Android in iOS, računalnike Chromebook ter celo Apple TV.


Prijavi napako v članku