Računalništvo, telefonija
22.01.2020 11:00

Deli z drugimi:

Share

Preverite, kako onesnažen je zrak v vašem mestu

Na spletni strani časnika The New York Times so izdelali zanimivo vizualno primerjavo gostote škodljivih drobnih delcev po različnih mestih in svetovnih območjih. Preverite, kako močno onesnažen zrak imate pri vas in ga primerjajte z zrakom v ZDA, Indiji ali na Kitajskem.
Preverite, kako onesnažen je zrak v vašem mestu
Preverite, kako onesnažen je zrak v vašem mestu

V EU naj bi bila ravno oneznaženost zraka prvi okoljski vzrok za prezgodnje smrti, zaradi katerega vsako leto umre desetkrat več ljudi kot v prometnih nesrečah.

Med glavne vire onesnaževanja zraka, ki ga povzroča človek s svojim delovanjem, uvrščajo izgorevanje goriv pri proizvodnji električne energije in v prometu, industriji in gospodinjstvih, industrijske procese in uporabo topil (na primer v kemični in nekovinski industriji), kmetijstvo in obdelavo odpadkov.

Na spletni strani spodaj lahko preverite, koliko mikroskopsko majhnih delcev PM 2.5 se v določenem mestu nahaja v kubičnem metru zraka. Zgornja še dopustna meja za kakovostni zrak je po mnenju Ameriške agencije za okolje 12 mikrogramov na kubičnih meter (v obdobju 24 ur).

Najmočnejše onesnaženo ozračje naj bi bilo na območju indijskega New Delhija. Na TEJ POVEZAVI si oglejte, kako je najbolj onesnaženo območje na svetu primerljivo z vašim lokalnim zrakom.


Prijavi napako v članku