Računalništvo, telefonija
26.01.2021 11:03
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prenovljeni Google Foto prijaznejši do naprav z večjimi zasloni

Novi Google Foto (različica 5.25) je prijaznejši do uporabnikov tabličnih računalnikov Android in prenosnikov Chromebook.
Novi Google Foto (različica 5.25) je prijaznejši do uporabnikov tabličnih računalnikov Android in prenosnikov Chromebook.

Uporabniki mobilnih naprav Android ali iOS, ki posnamejo veliko fotografij in videoposnetkov, zagotovo obožujejo storitev Google Foto (Google Photos). Ta namreč še vedno omogoča samodejno in brezplačno shranjevanje ter samodejno organiziranje fotografij. Brezplačno varnostno kopiranje neomejenega števila fotografij in videoposnetkov je sicer omejeno na posnetke v velikosti 16 milijonov slikovnih točk oziroma 1080p, a to je za večino več kot dovolj. Poleg tega lahko do njih dostopamo s katerega koli telefona ali računalnika na spletnem naslovu photos.google.com.

Medtem ko vse doslej večjih razlik med mobilno programsko opremo Google Photo za pametne mobilne telefone in tablične računalnike Android ter prenosnike računalnike Chromebook ni bilo, temu ne bo več tako. Nova različica programske opreme Google Photo namreč prinaša boljšo razporeditev fotografij na večjih zaslonih, kar pripomore k boljši uporabniški izkušnji. Novi uporabniški vmesnik sicer ni še na voljo vsem, saj podjetje Google novost uvaja postopoma. Kljub temu naj bi ga vsi uporabniki prejeli v naslednjih nekaj tednih.

Čeprav o tem čivkajo že vrabčki na strehi, velja še enkrat omeniti, da kmalu v okviru storitve Google Foto ne bo več mogoče brezplačno shranjevati neomejenega števila visokoločljivih fotografij in videoposnetkov. S prvim junijem letos bo namreč Google spremenil politiko shranjevanja večpredstavnostnih vsebin. Uporabnik bo imel brezplačno na voljo do največ 15 gigabajtov razpoložljivega prostora, za več pa bo moral zakupiti naročnino Google One. Ta omejitev se bo nanašala na vsebine, shranjene po prvem juniju leta 2021. To naj bi uporabnikom dalo dovolj časa, da bodo prenesli fotografije in videoposnetke k drugemu ponudniku, v kolikor bodo to želeli.

Kaj pa, če boste po prvem juniju leta 2021 imeli več kot 15 gigabajtov podatkov shranjenih v Googlovem oblaku, ki si ga delijo Googlove storitve Gmail, Drive in Photos? S tem početjem boste tvegali, da izgubite kar nekaj svojih dokumentov. Uporabniki, ki bodo imeli več kot 15 gigabajtov podatkov shranjenih prvega junija leta 2023, bodo enostavno ostali brez njih. Brez dokumentov, fotografij in drugih podatkov pa bodo uporabniki ostali tudi v primeru, če se dve leti ne bodo prijavili v storitev Gmail, Drive ali Photos. Z drugimi besedami to pomeni, da bodo podatki iz priljubljenih Googlovih oblačnih storitev samodejno izbrisani, če jih ne bomo aktivno uporabljali.

Vas zanima več iz te teme?
google foto mobilna telefonija Android telefoni

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ... Več
Diamantni partner

ISF TEAM d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
ISF Team poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več