Računalništvo, telefonija
28.10.2009 13:21
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prelomnica na področju registracije domen

Organizacija ICANN je sprejela odločitev, ki bo zagotovo odločilno vplivala na nadaljnji razvoj svetovnega spleta.
Organizacija ICANN je sprejela odločitev, ki bo zagotovo odločilno vplivala na nadaljnji razvoj svetovnega spleta.

Trenutno za registracijo spletnih domen lahko uporabljamo le črke angleške abecede, številke in nekaj ostalih dovoljenih znakov. Kmalu pa temu ne bo več tako, saj je organizacija Internet Corporation For Assigned Names and Numbers (ICANN), ki ima neposredno vlogo pri oblikovanju in razvoju interneta, naznanila, da bo v sredini novembra že mogoče vložiti vlogo za registracijo domen tudi v drugih jezikih z drugačnim naborom znakov.

Tako bomo lahko registrirali tudi domene s kitajskimi, japonskimi, korejskimi, arabskimi in drugimi nabori znakov, kar je po eni strani pravično, saj bi morala vsaka kultura imeti možnost registracije domene v svojem lastnem jeziku s svojimi znaki. Poleg tega kar 1,6 milijarde spletnih deskarjev v svojem maternem jeziku ne uporablja latinskih znakov.

Organizacija Internet Corporation For Assigned Names and Numbers (ICANN) predvideva, da bi lahko prve tovrstne domene v praksi zaživele že v prvi polovici naslednjega leta. Za samodejni prevod omenjenih spletnih naslovov v druge svetovne jezike pa bo poskrbljeno z namenskimi napravami, ki jih ICANN preizkuša že dobri dve leti.


Prijavi napako v članku