Triki in nasveti
03.01.2022 10:43
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Preklopite na YouTube Vanced

Če redno gledate videoposnetke preko mobilne aplikacije YouTube na vašem pametnem telefonu, potem je ta aplikacija prava za vas.
Nadgradite svojo YouTube izkušnjo
Nadgradite svojo YouTube izkušnjo

Vsakdo pozna portal YouTube.com, kjer se vsako minuto naloži za več kot 300 ur videovsebin.

Marsikoga pa močno razjezi eno dejstvo: več oglasov kot same vsebine. Na računalniku lahko to enostavno rešimo z namestitvijo razširitve za blokado oglasov, medtem ko je na mobilnih napravah nekoliko težje.

Na pametnih telefonih je poleg oglasov še nadležno to, da je treba za predvajanje v ozadju plačati mesečno naročnino v višini 7,19 € (prvi mesec je brezplačen). Sicer se tako ukinejo tudi oglasi, saj YouTube ta znesek nameni ustvarjalcem, vendar marsikateremu uporabniku lahko predstavlja previsok strošek.

Že nekaj časa je na spletu aplikacija, ki vse omenjene Youtube Premium vsebine odklene brezplačno, zaradi česar je postala tudi hit med uporabniki. Gre za odprtokodno aplikacijo, imenovano YouTube Vanced. Ni hujšega od tega, ko kliknemo na video in komaj čakamo, da vidimo vsebino, nato pa opazimo ducat rumenih okenčkov, ki naznanjajo oglase. Nekateri ustvarjalci nastavijo le enega ali dva oglasa, nekateri pa zasujejo svoje videe z oglasi, kar marsikaterega uporabnika odvrne. Vendar jim ne moremo zameriti, saj mnogim to predstavlja službo in ne hobi.

Vseeno pa je zaradi omenjenih funkcij takšna aplikacija v skladu s pogoji uporabe Googla prepovedana, zato je tudi ni mogoče najti v spletni trgovini Google Play, ampak jo je treba naložiti preko namestitvene datoteke – apk.

Aplikacija je na voljo za Androide. Namestitev je hitra in enostavna, medtem ko je za iOS in pametne televizorje postopek nekoliko bolj zahteven.

Poleg odstranitve vmesnih oglasov in sponzorske vsebine ter predvajanja v ozadju, tudi ko je aplikacija zaprta, so na voljo še: nadzor svetlosti in volumna kot v predvajalniku VLC, (avtomatsko) ponavljanje posnetka in spremenjen pogled komentarjev (trenutno še v preizkusni fazi). Načrtujejo tudi prikaz števila nevšečkov, potem ko se je Google enostransko odločil, da tega podatka več ne bo prikazoval javno.

Uporaba omenjenih aplikacij je na lastno odgovornost, saj je v nasprotju z Googlovo politiko uporabe. Naš namen ni sponzoriranje tovrstnih aplikacij, ampak opozarjanje na vse večji problem z oglaševanjem na Youtubu, tako za ustvarjalce, katerih zaslužek je odvisen od oglasov kot za uporabnike, ki so primorani med 10-minutnim videom pogledati vsaj 2 oglasa.

Vas zanima več iz te teme?
YouTube iskalnik

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več
Zlati partner

ANDECO d.o.o.

Industrijska cesta 33, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 22 22
Podjetje ANDECO d.o.o. je nastalo leta 1991. Andeco d.o.o. je zastopnik in distributer več vrst svetovno priznanih znamk. Med njimi izpostavljamo nekaj najpomembnejših: Camelion, ... Več

AVIOR d.o.o.

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 33 15
Avior d.o.o. z naprednimi tehnološkimi rešitvami in inovativnim pristopom premaguje ovire in odgovarja na izzive s področja telekomunikacij ter ostalih oblik povezovanja med ljudmi. ... Več

ZABEC.NET

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 50
Zabec.net - del skupine ZGroup Zgroup je integrirana poslovna skupina, ki podjetjem z inovativnimi tehnološkimi rešitvami pomaga dosegati digitalne in infrastrukturne cilje. Združujejo ... Več