Slušalke
10.05.2021 13:28
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Preizkusili smo FreeBuds 4i: So to najboljše brezžične slušalke v svojem razredu?

Huaweieve slušalke FreeBuds Pro so se lansko leto izkazale za pravo presenečenje. Pozitivno seveda. Navdušile so tako s svojim zvokom in funkcijami, kot tudi videzom. Letos pa Huawei nadaljuje linijo s slušalkami FreeBuds 4i. Gre za cenejši model, vendar s prav tako visokimi ambicijami.

FreeBuds 4i stanejo manj kot 100 evrov, vendar ko prebereš seznam specifikacij, jim tega ne bi pripisal. Poleg tega, da so brezžične, se ponašajo še s sistemom za aktivno dušenje zunanjega hrupa in obljubljajo odlično avtonomijo baterije. Tako so na papirju enakovredne marsikateremu dražjemu primerku. Kaj pa, ko jih primeš v roke?

Z dizajnom takoj prepričajo

Dizjan je všečen. Tako ovalne polnilne škatlice, kot samih slušalk, ki so v njej spravljene. Samo kvaliteta škatlice sicer ne vliva največ zaupanje in s plastično zasnovo ne deluje najbolj trdno. Zlasti v primerjavi s FreeBuds Pro, ki so sicer v višjem razredu. A nekje so morali privarčevati, da lahko slušalke ponujajo po takšni ceni. Same slušalke pa so super. Njihov dizajne ne odstopa pretirano od konkurence, a ostaja sodoben. Konec koncev kaj dosti manevrskega prostora pri oblikovanju ušesnih slušalk tudi ni. Nekatere so manj, druge bolj zaobljene, a težko bi rekel, da sem že srečal takšne, ki bi me s svojim videzom odvrnile. Bolj je pomembno, da se lepo usedejo v uho. In Huaweieve se, zraven pa v paketu dobite tudi več ušesnih čepkov.

S stališča zasnove imam le eno manjšo zamero, enako kot pri FreeBuds Pro, pravzaprav. Težko jih je izvleči iz polnilne škatlice. Treba jih je namreč zagrabiti in povleči, kar pa pri majhnih gladkih slušalkah ni vedno enostavno, zlasti če imate bolj robate prste. Se mi zdi, da bi to ežlahko dokaj preprosto rešili z vzmetnim sistemom, da pritisneš na slušalko in ta izskoči. Morda pa so to pustili za naslednji primerek višjega razreda, bomo videli.

Velika pohvala za baterijo in zvok

Škatlica ima sicer dve vlogi. Slušalkam nudi zaščito, hkrati pa jih tudi polni (če ima seveda v sebi dovolj energije). Baterijo gre vsekakor pohvaliti, zlasti v kombinaciji s polnilno škatlico. Iskreno nisem šel testirati v laboratorijske razmere, tako da ne morem potrditi, če resnično zdrži 10 oziroma 22 ur (s škatlico), kolikor navajajo uradne Huaweieve številke, lahko pa potrdim, da delujejo dolgo. S sabo sem jih vzel na več treningov in po enem tednu so še vedno delovale, ne da bi jih vmes priklopil na električno vtičnico. Zelo pohvalno.

Poleg vzdržljive baterije nas pri brezžičnih slušalkah seveda zanima tudi zvok. In ko gre za njegovo kakovost, bi slušalkam FreeBuds 4i težko kaj zameril. Glasnost je primerna in ni pretirana niti pri najvišji jakosti, ko ni slišati popačenja na visokih zvočnih frekvencah. Pravzaprav so visoki toni solidni, zvok uravnotežen, morda so le nizki toni nekoliko poudarjeni. A ne pretirano. Zvok je dober v širokem razponu glasbenih slogov, od rocka, do popa in elektronske glasbe. Nekoliko slabše se slušalke obnesejo pri klasičnih instrumentalnih skladbah, saj jim zmanjka dinamičnega razpona.

Ko vas moti okolica, jo preprosto »izklopite«

Presenetljivo je, da imajo slušalke tega cenovnega ranga vgrajeno aktivno dušenje hrupa, kar morda kaže, da bo funkcija kmalu postala obvezna v vseh, ne glede na tip in ceno. Dušenje ni zmogljivo kot pri dražjih in ni dinamičnega prepoznavanja zvočnega podpisa okolja, vendar zadošča za utišanje najbolj nadležnih zvokov. Tistih, ki nas običajno najbolj motijo. Tudi ni popolno, nekatere zvoke, na primer glasno govorjenje, še vedno slišimo, vendar niso moteči. Aktivno dušenje lahko izklopimo, kadar ga ne potrebujemo ali želimo daljšo življenjsko dobo baterije. Na voljo je še tretji način delovanja, v katerem mikrofoni na zunanjem delu ohišja čepkov prepuščajo zvok v notranjost, tako da slišimo dogajanje v okolici. Vgrajeni mikrofoni pridejo prav tudi med opravljanjem telefonskih razgovorov, saj slušalke prepoznajo govor in ga znajo ločiti od hrupa.

Kompatibilne z vsemi telefoni

Slušalke FreeBuds 4ipodobno dobro delujejo na vseh pametnih telefonih, le da je boljše, če v okolju sistema Android aplikacijo AI Life prenesete iz Huaweijeve trgovine AppGallery. V Googlovi trgovini z aplikacijami zaradi ameriške blokade kitajskega podjetja namreč ne boste našli najnovejših različic, temveč različico iz lanskega avgusta. Dokaj preprosta in hkrati učinkovita aplikacija nudi skoraj vse funkcije, ki jo od takšne aplikacije pričakujemo, pogrešal sem le izenačevalnik za natančno prilagajanje zvoka. Čeprav ga večina verjetno nikdar ne bo potrebovala, je vseeno dobro, če obstaja.

Prav tako mi je všeč, da se slušalke hitro povežejo s telefonom, ko jih vzamemo iz škatlice ali ko za kratek čas odtavamo iz dosega signala vmesnika Bluetooth. Pa tudi, da prepoznajo, kadar čepka vzamemo iz ušesa, prekinejo predvajanje in ga nadaljujejo, ko sta čepka spet na svojih mestih. V preteklosti je bilo namreč največ težav ravno z delovanjem te funkcije na različnih modelih telefonov, a kot kaže, so jih uspeli rešiti.

Vas zanima več iz te teme?
brezžične slušalke Huawei FreeBuds 4i

Prijavi napako v članku