Računalništvo, telefonija
25.11.2012 06:16
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pozor! Izložbene lutke s spletnimi kamerami

Trgovci za pospešitev prodaje vse pogosteje nadzirajo navade kupcev!
Trgovci za pospešitev prodaje vse pogosteje nadzirajo navade kupcev!

Če ste pri nakupovanju imeli kdaj občutek, da vas kdo prikrito nadzira, ste morda imeli prav. Nekatere trgovine podjetja Benetton Group SpA naj bi namreč imele v lasti izložbene lutke, opremljene s skrivnimi spletnimi kamerami. Te so povezane z naprednim sistemom za prepoznavo obrazov kupcev v njihovih trgovinah. Gre za sistem EyeSee, ki ga ameriške varnostne službe uporabljajo za iskanje kriminalcev in teroristov.

Nadzorni sistem EyeSee s pomočjo naprednih algoritmov pri nadzorovanih osebah lahko »prepozna« starost, spol in raso. Čeprav je sistem namenjen zagotavljanju varnosti na ameriških letališčih, ga pri podjetju Benetton Group SpA uporabljajo za namene beleženja gibanja kupcev po trgovinah, sledenja njihovim navadam in pogostosti obiskovanja trgovin. Tehnologija za prepoznavo obrazov v navezi z naprednim algoritmom dejansko izdela profil za vsakega kupca posebej.

Ti podatki so za Benetton Group SpA seveda zlata vredni. Preko njih lahko namreč ugotovijo, kdo in kako pogosto obiskuje njihove trgovine, ob kakšnem času ter kaj jih najbolj zanima. S temi podatki lahko trgovino vedno opremijo tako, da bodo kupci še pogosteje zahajali med trgovske police in kupovali izdelke, ki jih imajo najraje. Sistem EyeSee, vgrajen v izložbenih lutkah, naj bi trenutno uporabljali v ZDA in celo treh evropskih državah. Žal ni podatka o tem, za katere evropske države konkretno gre.


Prijavi napako v članku