Računalništvo, telefonija
05.09.2012 10:17
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Upogljiva baterija v obliki kabla

Raziskovalci podjetja LG Chem so pripravili baterijo, ki je oblikovalce elektronskih naprav in tekstilnih izdelkov pustila brez besed. Baterija je namreč tako prožna, da lahko iz nje naredimo vozel, jo nosimo kot zapestnico ali celo všijemo v blago.
Upogljiva baterija podjetja LG Chem bi omogočila izdelavo nadvse zanimivih izdelkov.
Upogljiva baterija podjetja LG Chem bi omogočila izdelavo nadvse zanimivih izdelkov.

Doslej smo imeli možnost videti upogljive zaslone, tiskana vezja, pomnilnike, baterije in celo polnilce mobilnih naprav. Raziskovalci podjetja LG Chem pa so pripravili baterijo, ki je oblikovalce elektronskih naprav in tekstilnih izdelkov pustila brez besed. Gre namreč za litij-ionsko baterijo, ki je tako prožna, da lahko iz nje naredimo vozel, jo nosimo kot zapestnico ali celo všijemo v blago.

Zmogljiva litij-ionska baterija podjetja LG Chem je tanka in povsem prilagodljiva, saj jo lahko uporabljamo v praktično kateri koli obliki. Grajena je na osnovi tankih bakrenih niti, ki so prekrite z nikljem in s kositrom. V teku proizvodnje se žice ovije okoli palice. Postopek se zaključi z nanosom umetne mase. Na koncu se iz baterije odstrani še palica, ta pa s tem postane povsem upogljiva (tako kot kabel).

Novo baterijo podjetja LG Chem je moč prosto upogibati, brez bojazni, da bi se niti pri tem poškodovale. Kljub upogibanju baterija zagotavlja vedno enako izhodno električno napetost. Naslednji korak podjetja LG Chem je oblikovanje proizvodnega procesa, ki bo omogočil masovno proizvodnjo nadvse zanimivega hranilnika električne energije. Kdaj se bo to zgodilo, je težko napovedati. Nekateri strokovnjaki sicer ocenjujejo, da novost po vsej verjetnosti ne bo zaživela pred koncem naslednjega leta.


Prijavi napako v članku