Računalništvo, telefonija
12.05.2019 07:10

Deli z drugimi:

Share

Povsem nov ekološki način pridobivanja električne energije s pomočjo vesolja

Znanstveniki z izboljšavami na področju kvantne optoelektronike in lastnostih materialov pričakujejo izboljšave novega sistema pridobivanja elektrike.
Znanstveniki z izboljšavami na področju kvantne optoelektronike in lastnostih materialov pričakujejo izboljšave novega sistema pridobivanja elektrike.

Brez električne energije danes enostavno ne gre več. Ker pa klasični načini pridobivanja dragocene energije (npr. termo elektrarne) močno onesnažujejo okolje, človeštvo vse bolj prisega na alternativne oziroma obnovljive vire (npr. vetrne elektrarne). Kot vse kaže, se nam v bližnji prihodnosti obetajo celo povsem ekološki in neomejeni viri za pridobivanje nepogrešljive električne energije. Znanstveniki namreč vse bolj pospešeno iščejo možnosti, kako bi lahko začeli koristiti obnovljive vire, ki jih v tem trenutku še ne, oziroma je to še vedno neučinkovito.

Med vsemi »izumi« trenutno še posebej izstopa eksperimentalna naprava skupine mednarodnih raziskovalcev, saj ta proizvaja elektriko s pomočjo temperaturne razlike med vesoljem in Zemljo. Naprava za pridobivanje dragocene električne energije je dejansko grajena na osnovi infrardečega prevodnika, ki je usmerjen v vesolje in »lovi« toploto, ki uhaja z njegove površine. Na ta način naprava dejansko lahko proizvajal električno energijo, ki je seveda povsem ekološka.

Tehnologija pridobivanja električne energije s pomočjo temperaturne razlike med vesoljem in Zemljo je žal še vedno v zelo zgodnji fazi razvoja. Ta lahko trenutno ustvari zgolj 64 nanovatov električne moči na kvadratni meter, kar je seveda premalo za praktično uporabo. Ker so trenutno najučinkovitejše sončne celice zmožne proizvesti nekje med 100 in 200 vati električne energije na kvadratni meter, bo treba še veliko časa, preden bo novi sistem zaživel v praksi. Kljub temu so znanstveniki optimistični in verjamejo, da jim bo že v prihodnjih nekaj letih uspelo povečati učinkovitost novega načina pridobivanja električne energije, saj naj bi bila nizka temperatura vesolja odličen termodinamični vir.


Prijavi napako v članku