Računalništvo, telefonija
03.08.2008 09:07

Deli z drugimi:

Share

Potovanja v ZDA in vaši elektronski prijatelji

Potovanje v ZDA je postalo mnogo bolj preprosto. Mučno izpolnjevanje papirnatih formularjev se je umaknilo preprostejšemu in bolj udobnemu izpolnjevanju spletnih obrazcev.

Da pa ne bi bilo vse popolno, so se ameriške oblasti odločile, da bodo poostrile svoj nadzor nad prišleki. Natančneje; odločili so se, da bodo smelo in kadar bodo želeli preiskovali elektronske naprave potnikov, ki so zmožne hraniti podatke.

Ministrstvo za domovinsko varnost (Department of Homeland Security ali krajše DHS) si je priborilo pravico, da prenosne nosilce informacij na meji zadrži za nedoločen cas in to tudi, kadar ni nikakršne sledi suma. Napravo lahko zaplenijo, podatke na njej skopirajo v svojo bazo in vse natančno preiščejo. Če naletijo na kakšno prepreko lahko na pomoč prikličejo strokovnjake za dešifriranje agencij FBI ali NSA, pridobljene podatke pa lahko hranijo, če smatrajo, da jih bodo še kdaj potrebovali. Po njihovem mnenju bodo na ta način lažje “ulovoli” preprodajalce mamil, teroriste in kršitelje zakona o avtorskih pravicah in tržnih znamkah. Obtoženi so lahko torej tudi tisti, ki posedujejo iPod napolnjen z ilegalno pridobljeno glasbo.

Seveda je takšna politika takoj razburila bolj liberalne struje ameriške politike. Demokratski senator Russel Feingold je odločitev DHS označil kot “izredno alarmantno” in sklenil, da se bo zavzel za zakonski osnutek, ki bo tako drastično ukrepanje Domovinske varnosti upravičeval le na podlagi obstoječega suma.

Kot objekt takšne “informacijske preiskave” se smatrajo vse naprave zmožne shranjevanja podatkov tako v digitalni kot v analogni obliki, kar vključuje trde diske, zgošcenke, DVD medije, Flash nosilce, prenosne predvajalnike glasbe, mobilne telefone, pagerje, beeperje in video kasete.


Prijavi napako v članku