Računalništvo, telefonija
24.08.2016 06:45

Deli z drugimi:

Share

Posodobitev za Windows 10 vam lahko uniči spletno kamero

Microsoft si je z nadgradnjo Windows 10 Anniversary Update nakopal na milijone jeznih uporabnikov!
Microsoft si je z nadgradnjo Windows 10 Anniversary Update nakopal na milijone jeznih uporabnikov!

Uporabniki operacijskega sistema Windows 10 smo na začetku avgusta dočakali eno največjih nadgradenj, ki prinaša vrsto nadvse uporabnih izboljšav (http://bit.ly/Windows-10-Anniversary-Update-RN). Tu seveda govorimo o nadgradnji Windows 10 Anniversary Update, ki smo jo uporabniki večinoma sprejeli z odprtimi rokami. Čeprav je sama namestitev največje nadgradnje za Windows 10 relativno enostavna, se lahko zgodi, da nam zaradi nje dokončno odpove spletna kamera, ki je z računalnikom povezana preko vmesnika USB. Tu gre za posodobitev Windows 10 Anniversary Update različice 1607, ki je spletne kamere zatemnila že milijonom uporabnikom operacijskega sistema Windows 10 širom sveta.

Spletna kamera, ki je z računalnikom povezana preko vmesnika USB, najprej deluje povsem običajno (na primer pri opravljanju klicev s programom Skype), nato ta preprosto »zmrzne« in ni več uporabna. Težava se dejansko skriva v tem, da nagradna Windows 10 Anniversary Update onemogoči pravilo delovanje kodekov MJPEG in H.264 ter kodiranje kodeka YUY2 preko povezave USB. Ker večina spletnih kamer USB uporablja samo kodeke MJPEG in H.264 , te v novem Windowsu 10 preprosto prenehajo delovati.

Ker nadgradnja Windows 10 Anniversary Update onemogoči pravilo delovanje spletni kamer z vmesnikom USB v prav vseh programih, so uporabniki upravičeno jezni na podjetje Microsoft. Poleg tega ni še znano, zakaj bo podjetje Microsoft to težavo rešilo šele v mesecu septembru, saj ima težave s spletnimi kamerami na milijone ljudi širom sveta. Če torej še niste opravili nadgradnje na Windows 10 Anniversary Update, vam seveda priporočamo, da z njo počakate vse dokler podjetje Microsoft ne bo izdalo popravka. V nasprotnem primeru tvegate, da boste za nekaj tednov ostali brez delujoče spletne kamere z vmesnikom USB.


Prijavi napako v članku