Računalništvo, telefonija
12.07.2015 07:52
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Poskusna iOS 9 in OS X El Capitan na voljo za vse!

Poskusna iOS 9 in  OS X El Capitan na voljo za vse!
Poskusna iOS 9 in OS X El Capitan na voljo za vse!

Prvič v zgodovini je podjetje Apple navadnim uporabnikom dalo v preizkušnjo zgodnjo različico večje nadgradnje svojih operacijskih sistemov, ki sta namenjen pametnim mobilnim telefonom in tabličnim računalnikom ter namiznim računalnikom in prenosnikom. Tu seveda govorimo o mobilnem operacijskem sistemu iOS 9 in operacijskem sistemu OS X El Capitan, ki ju je podjetje iz Cupertina predstavilo v okviru letošnje junijske konference Worldwide Developers Conference. Čeprav bosta končni inačici novincev uporabnikom na voljo šele septembra, naj bi bila že dovolj stabilna za vsakdanjo uporabo.

Mobilni operacijski sistem iOS9 med drugim prinaša dodelano digitalno asistentko Siri, ki se lahko pobaha z bolj dodelanim grafičnim vmesnikom, boljšo povezanostjo z operacijskim sistemom in boljšim iskalnim algoritmom. Digitalno asistentko Siri bodo lahko odslej koristile tudi aplikacije drugih programskih hiš, hkrati pa nam lahko sporoči, katere aplikacije ali kontakte uporabljamo največkrat. Mobilni operacijski sistem iOS 9 prinaša velike novosti tudi za uporabnike tabličnih računalnikov iPad, in sicer tipkovnico, kot jo poznamo pri pametnem mobilnem telefonu iPhone in večopravilnost pri deljenem zaslonu. Slednja možnost bo žal na voljo le uporabnikom najnovejšega tabličnega računalnika iPad Air 2.

Pri operacijskem sistemu Mac OS X 10.11 El Capitain pa se največje spremembe nanašajo na funkcionalnost Spotlight, privzete aplikacije in načina upravljanja z okni. Tu seveda gre izpostaviti tudi »kovinski« grafični vmesnik, ki ga bodo znali ceniti predvsem uporabniki šibkejših računalnikov Mac, saj za delovanje ne potrebuje zmogljive strojne opreme, predvsem pa ne zmogljivega grafičnega pogona. Kovinski grafični vmesnik operacijskega sistema Mac OS X 10.11 El Capitan bodo seveda pri pripravi aplikacij lahko uporabljali tudi razvijalci programske opreme, ta pa bo prinesel številne prednosti tudi za razvijalce računalniških iger.


Prijavi napako v članku