Računalništvo, telefonija
11.03.2021 06:02
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nova številka revije: Poskrbite za varnost doma, v podjetju in na spletu

Kraja in izguba podatkov je lahko za marsikoga usodna. Skoraj vsaka naprava ali aplikacija potrebuje internetno povezavo za nemoteno delovanje. Za varnost običajno poskrbijo programska oprema, varnostni certifikati in standardi, ki jih je treba redno posodabljati in nadgrajevati.

Pozorni moramo biti, da ne pustimo odprtih vrat kibernetskim nepridipravom, ki pridno izkoriščajo luknje v varnostnem sistemu. Kako poskrbite za varnost osebnih podatkov, premičnin in nepremičnin?.

Do določene mere imamo vsi potrebo po občutku varnosti. Gre tako za fizično, kot tudi finančno, zdravstveno in socialno varnost. Zaradi ogromne količine informacij in hitro spreminjajočega se sveta, veliko posameznikov izgublja občutek varnosti in stabilnosti. Potreba po varnosti namreč ni zgolj odsotnost dejanske nevarnosti, gre za občutek stabilnosti in notranje pomirjenosti, ki nam omogoča nemoteno delovanje v svojem družbenem okolju, vključno z digitalnim svetom.

V sodobnem času fizična varnost žal ni dovolj. Poleg varnosti svojega domovanja moramo namreč poskrbeti tudi za varnost svojih elektronskih naprav. Da bi se na preprost način dokopali do vaših kreditnih kartic, osebnih in ostalih občutljivih podatkov, spletni kriminalci pri izbiri metod namreč ne poznajo meja. Najprej skušajo pridobiti vaše zaupanje, ko vas imajo v pasti, pa vam z namenom lastne finančne koristi ukradejo še vse mogoče podatke. Obstajajo tudi nepridipravi, ki ne iščejo finančne blaginje, ampak želijo zgolj preizkusiti svoje znanje v praksi in tako na vseh kotičkih spleta nameščajo škodljive programske kode. Pri svojem početju so tako eni kot drugi zelo iznajdljivi, v večini primerov pa se poslužujejo zlonamerne programske opreme.

Pametna kresnička, inovacija za
varnost otrok in brezskrbnost staršev

Kadar združijo moči močne blagovne znamke s tradicijo, poslanstvom in izkušnjami ter start-upi z mladostno zagnanostjo in tehničnim znanjem, pogosto nastanejo zanimivi izdelki.

In prav takšna je Pametna kresnička, ki je plod sodelovanja med AMZS-jem in zagonskim podjetjem Flare.

Pametna kresnička je izdelek, ki se ga bodo razveselili številni starši, ki na prvo mesto postavljajo varnost svojih otrok v vsakodnevnih situacijah. Gre za odsevno telo, ki ga otroku pripnemo na šolsko torbo ali jakno, sami pa si na pametni telefon naložimo (brezplačno) aplikacijo, nastavimo priljubljene lokacije in časovne razpone za šolo, dom in izvenšolske dejavnosti. Preko aplikacije lahko nato spremljamo svojega otroka v realnem času, hkrati nas kresnička opozori, če otrok zapusti meje nastavljene »varne« lokacije (na primer dom-šola-babica), otrok pa nam s klikom na gumb lahko tudi sporoči, naj pridemo ponj ali celo, da je v težavah.

Več vsebine lahko preverite v sveži izdaji revije Računalniške novice, ki je že na voljo v vaši najljubši prodajalni časopisov in revij.

V tokratni številki revije Računalniške novice ne spreglejte tudi:

  • Kako vodoodporen je vaš telefon? Kaj pomenijo oznake IP68, IP67 in ostale?
  • Volvo bo prodajal samo še električne avtomobile
  • Kriptorudarji porabijo več elektrike kot cela Nizozemska

Sledite nam tudi na družbenih omrežjih:

Naročite se na revijo Računalniške novice TUKAJ.

Vas zanima več iz te teme?
brezžične kamere informacijska varnost

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ)

Gregorčičeva ulica 19, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 907 34 61
Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici (FUDŠ) je bila kot samostojen zasebni visokošolski zavod ustanovljena leta 2006. Na fakulteti se izvajajo študijski programi ... Več
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več
Zlati partner

RMC Pro d.o.o.

Brilejeva 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 236 36 33, 031 475 850
Podjetje RMC Pro vam bo pomagalo pri postavljanju in uresničevanju strateških ciljev. Kolikokrat ste se kot odgovorni, kot lastnik podjetja, kot direktor, kot vodja projekta spraševali, ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več