RAM
29.06.2022 11:32

Deli z drugimi:

Share

Pošastna zmogljivost, ki naznanja prihodnost igričarstva

Tehnologija na področju sistemskih pomnilnikov (RAM) že dolgo časa ni postregla s kakšno razburljivo inovacijo. Novi DDR5 standard se s to izjavo ne strinja.

Ali veste, da bi lahko trenutne DDR4 sistemske pomnilnike označili za zastarelo tehnologijo? Prvi DDR4 RAM je bil predstavljen leta 2011, množično uporabo pa so dosegli leta 2015. Torej gre za več kot desetletje star standard. Medtem ko procesorji, grafične kartice in diski skoraj na letni ravni dobivajo večje nadgradnje, je tehnologija RAM v zadnjih letih nekoliko stagnirala. Proizvajalci vsako leto ponudijo hitrejše RAM module s še večjo kapaciteto in manjšimi zakasnitvami (angl. CAS latency), vendar so računalniški zagrizenci vseeno pogrešali kakšno večjo inovacijo.

In dobili smo jo v obliko novega DDR5 standarda. Kakšna je razlika med DDR4 in DDR5? Moduli RAM DDR5 so fizično identični prejšnji generaciji DDR4, kar ni veliko presenečenje. Pri prehodu iz DDR3 na DDR4 se je povečalo število zatičev (angl. pins), DDR5 pa ohrani trenutno število 288 zatičev, vendar so ti nekoliko drugačni. Največja razlika je na ravni arhitekturnega oblikovanja. Moduli DDR4 imajo en 64-bitni kanal, medtem ko imajo DDR5 dva neodvisna 32-bitna kanala.

Ena največjih prednosti pomnilniških modulov DDR5 je, da zagotavljajo višjo stopnjo pasovne širine, kar je pomembno, saj se število jeder v procesorju stalno povečuje. DDR5 prinaša tudi gostejše pomnilniške module. En modul DDR5 RAM-a lahko doseže kapaciteto do 256 GB, kar je štirikrat večja zmogljivost na modul v primerjavi s prejšnjo generacijo DDR4, ki je bila omejena na 64 GB. Pomnilniški moduli DDR5 vključujejo tudi sistem ECC za odkrivanje in popravljanje enobitnih napak. Med revolucionarne spremembe spada tudi selitev regulatorja napetosti v sam pomnilniški modul. Pri starih generacijah se je le-ta nahajal na osnovni plošči.

Zdaj pa se porajajo druga vprašanja, in sicer, kateri DDR5 RAM izbrati?                                                

Kingston Fury Beast DDR5 – zverina, ki upraviči svoje ime

DDR5 tehnologija je šele na začetku svojega razvoja, vendar že zdaj kaže znake, da bomo v prihodnjih letih spremljali bliskovit razvoj na področju zmogljivosti in kapacitete sistemskih pomnilnikov. Kot vzorčni primer si lahko ogledamo nove pomnilniške module Kingston Fury Beast DDR5 RGB.

Ime Kingston je v svetu igričarstva dobro poznano. Slovi po vrhunskih pomnilniških modulih in tudi po ostali strojni opremi, kot so SSD diski. Tokrat je Kingstonov igričarski oddelek pripravil več RAM modulov DDR5, ki se lahko pohvalijo s hitrostmi do 6000 MT/s, kar je zares neverjeten dosežek.

Naj poudarimo, da DDR5 RAM ni primeren ravno za vsakega smrtnika. Potrebovali boste ustrezen procesor (Intel 12. generacije) in osnovno ploščo (Z690), ki v tem trenutku spadata v višji premijski razred. Dobra novica pa je, da so Kingston Fury Beast DDR5 RGB certificirali vsi največji proizvajalci osnovnih plošč.

Če ste uporabnik, ki redno posodablja svojo strojno opremo in si vedno želi v rokah imeti najnovejšo tehnologijo, potem je DDR5 zagotovo logična investicija.

Kingston Fury Beast DDR5 RGB je certificiran za sisteme s standardom Intel® XMP 3.0, ki samodejno vnaprej optimizira nastavitve pomnilnika, vključno s časi zakasnitev, delovnimi frekvencami in napetostmi, pri tem pa uporabniku ni treba ročno posegati v XMP nastavitve v BIOS-u. To pomeni, da bo spominski modul Fury Beast DDR5 RGB takoj po namestitvi deloval pri oglaševani hitrosti. Plug N Play tehnologija pa bo samodejno navila spominski modul do najvišje možne hitrosti. Kingston je novim modulom prav tako izboljšal hladilna rebra in z On-Die ECC zagotovil stabilnost med doseganjem visokih hitrostih delovanja.

Kingston Fury Beast DDR5 RGB ne sije le zaradi zmogljivosti, ampak tudi zaradi RGB osvetljave, ki si jo lahko prilagajate s pomočjo programa Kingston Fury CTRL ali programske opreme proizvajalca matične plošče. RGB osvetljava deluje vzajemno s Kingston patentirano tehnologijo Infrared Sync Technology za še bolj dinamične svetlobne učinke.

Na voljo so kapacitete 8, 16 in 32 GB ter frekvence 4800, 5200, 5600 in 6000 MT/s.

Če želite sestaviti najbolj »odštekan« računalnik, potem obiščite spletni strani bit.ly/kingston-fury-1 in Kingston.com. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Kingston Kingston pomnilniški moduli

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Kingston Technology
Za več informacij so vam na voljo pri Kingston Technology
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Kingston Technology? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več