Računalništvo, telefonija
16.07.2020 13:01

Deli z drugimi:

Share

Porsche uspešno preizkusil tiskane bate za avtomobilski motor!

Tiskani avtomobilski deli naj bi bili celo boljši od klasičnih!
Tiskani avtomobilski deli naj bi bili celo boljši od klasičnih!

Domači uporabniki vse bolj posegajo po tridimenzionalnih (3D) tiskalnikih, saj so postali zmogljivi in cenovno dostopni. Poleg same tehnologije je fascinantna predvsem hitra in enostavna izdelava fizičnega modela izdelka. Z uporabo različnih filamentov oziroma polnil lahko ustvarimo izdelke, ki imajo uporabno vrednost, pa naj so to igrače ali kaj bolj resnega. Zato ne preseneča, da tridimenzionalni tiskalniki postajajo vse bolj priljubljeni tudi v drugih panogah, trenutno pa prihajajo v ospredje v avtomobilski industriji.

Avtomobilski gigant Porsche je s tridimenzionalnim tiskalnikom uspešno izdelal celo bate za 3,8-litrski šestvaljni motor z dvojnim turbopolnilnikom. Za izdelavo batov je bil uporabljen laserski 3D-tiskalnik Trumpf TruPrint 3000, ki izdeluje predmete s tehnologijo selektivnega laserskega lepljenja (SLS) iz kovinskega prahu, z natančnostjo do 0,02 milimetra. Vsak bat je bil izdelan iz kar 1200 plasti aluminijaste zlitine, čas tiskanja pa je trajal približno 12 ur.

Tiskane bate je Porsche preizkusil v okviru 24 urne simulirane vožnje z visoko hitrostjo, ki je simulirala pogoje, kot da bi šlo za avtomobilsko dirko na 6000 kilometrov, s povprečno hitrostjo 250 kilometrov na uro. Poleg tega so bati neprekinjeno »delali« v motorju 135 ur pri polni obremenitvi in ​​25 ur v težkih pogojih in spremenljivih hitrostih. Vseh šest preizkušenih avtomobilski batov pa je uspešno prestalo skoraj 200 urni test.

Tiskani avtomobilski bati so za okoli 10 odstotkov lažji v primerjavi s klasičnimi bati, kar posledično pomeni, da se lahko z njimi doseže do 300 vrtljajev več in za do 30 konjskih moči več. Zasluge za to gre dejansko pripisati tridimenzionalnemu tisku. Ta je namreč omogočil izdelavo boljših batov, ki jih je mogoče lažje oziroma učinkoviteje hladiti. Simulacije kažejo, da bi lahko težo batov s 3D tiskom zmanjšali za do 20 odstotkov v primerjavi s klasičnimi. Zato je le še vprašanje časa, kdaj bodo ti postali ključni del avtomobilskih motorjev.


Prijavi napako v članku