Računalništvo, telefonija
13.07.2016 12:21

Deli z drugimi:

Share

Popolna anonimnost na spletu ni več utopija!

Anonimizacijsko omrežje Tor, ki ni več varno za uporabo, naj bi nadomestilo omrežje Riffle.
Anonimizacijsko omrežje Tor, ki ni več varno za uporabo, naj bi nadomestilo omrežje Riffle.

Omrežje Tor je nadvse priljubljeno predvsem med tistimi, ki so želijo vsaj na svetovnem spletu zagotoviti določeno mero zasebnosti. Tu namreč gre za porazdeljeno omrežje anonimizacijskih strežnikov, med katerimi se preusmerja šifriran promet posameznega uporabnika, dokler ga na enem izmed izhodnih točk omrežja ne zapusti. Številne hekerske skupine pa so žal že kar nekajkrat dokazale, da omrežje Tor vendarle ni tako anonimno, kot si mnogi uporabniki to domišljajo.

Na srečo pa so raziskovalci iz univerz MIT (Massachusetts Institute of Technology) in EPFL (École polytechnique fédérale de Lausanne) našli boljšo rešitev. Ti so namreč iznašli novo anonimno omrežje imenovano Riffle, ki zagotavlja anonimnost, če je le en strežnik v mreži varen. Novo omrežje deluje na način, da si strežniki »podajajo« sporočilo v določenem vrstnem redu, pri čemer za varnost skrbi autenticirano šifriranje. To pomeni, da je sporočilo anonimno dostavljeno končnemu naslovniku tudi v primeru, če strežniki okuženi in pod hekerskim nadzorom.

Novo anonimazicijsko omrežje Riffle bo zaradi varnega izmenjevanja sporočil nedvomno zelo zanimivo za vse, ki si želijo zasebnosti na svetovnem spletu. Čeprav je novo omrežje še daleč od tega, da bi bilo primerno za vsakdanjo uporabo, so vsaj obeti zelo dobri. Tu namreč gre za edinstveno anonimizacijsko omrežje, ki ponuja odlično razmerje med varnostjo in nizko porabo strojnih virov.


Prijavi napako v članku