Računalništvo, telefonija
21.07.2020 06:32

Deli z drugimi:

Share

Ponudniki VPN storitev shranjevali podatke o prometu uporabnikov!

Ponudnikom storitev VPN ne gre slepo zaupati.
Ponudnikom storitev VPN ne gre slepo zaupati.

Ker je večina izjemno priljubljenih spletnih storitev omejena zgolj na območja večjih držav, mnogi izmed nas vse bolj množično posegamo po storitvah, s pomočjo katerih lahko te omejitve odpravimo. To dejansko gre za programe, ki vzpostavijo navidezno omrežje VPN (navidezno zasebno omrežje). Povezava oziroma storitev VPN pa ne le prikrije našo identiteto, ampak nam zagotavlja varnejšo povezavo z omrežjem v podjetju in internetom (na primer v kavarni).

Čeprav ponudniki storitev VPN naj ne bi shranjevali podatkov o spletnem prometu, ki ga uporabniki opravijo preko njih, to na žalost ni nujno tudi tako. Varnostni strokovnjaki podjetja Comparitech so namreč odkrili, da je nedavno ponudnik NLP VPN pustil odprto in nezaščiteno bazo podatkov z dnevniki spletnega prometa svojih uporabnikov. Baza podatkov je “težka” 894 gigabajtov in se nanaša na naročnike in uporabnike brezplačne storitve UFO VPN (Hong Kong).

Poleg podatkov o spletnem prometu uporabnikov, je podjetje UFO VPN shranjevalo tudi druge občutljive podatke, kot so gesla, osebni podatki, IP naslovi, podatkih o napravah ter podobne zasebne podatke, ki bi jih morale povezave VPN dejansko ščititi. Kot kaže se sporne prakse shranjevanja podatkov o uporabnikih udeležujejo tudi drugi uporabniki storitev VPN, in sicer FAST VPN, Free VPN, Super VPN, Flash VPN, Secure VPN in Rabbit VPN.

Če torej uporabljate enega od zgoraj navedenih ponudnikov povezave VPN, jo nemudoma prenehajte uporabljati. Večina preostalih ponudnikov VPN storitev pa naj bi bila še vedno varna. Kljub temu dodatna previdnost seveda ne bo odveč.


Prijavi napako v članku