Računalništvo, telefonija
31.08.2020 07:00

Deli z drugimi:

Share

Pomanjkanje kompetenc je največja ovira za digitalno transformacijo organizacij

.. Podjetja, ki želijo v kratkem času in ob čim večjem izkoriščanju dosedanjih naložb v IKT doseči višjo raven učinkovitosti in produktivnosti, vlagajo v razvoj digitalnih kompetenc zaposlenih. Ste med njimi? ..
Pomanjkanje kompetenc je največja ovira za digitalno transformacijo organizacij
Pomanjkanje kompetenc je največja ovira za digitalno transformacijo organizacij

Zakaj v razvoj digitalnih kompetenc zaposlenih?

Uporaba digitalnih orodij za poslovne uporabnike, ki jih imajo organizacije že na voljo, je še zelo nizka. V podjetju B2 ocenjujejo, da znaša okoli 10 odstotkov. Pritiski lastnikov po večji donosnosti, zakonodaje po večji urejenosti, skladnosti in transparentnosti poslovanja ter kupcev glede prilagodljivosti in odzivnosti, bodo vsa podjetja premaknila naprej v razmišljanju o okrepitvi digitalnih kompetenc. Slednje danes niso več boniteta ali prednost, temveč osnova za preživetje v vedno bolj digitaliziranem gospodarstvu in družbi.

Digitalna preobrazba ne prinese le drugačne uporabe informacijskih tehnologij, ampak tudi drugačne uporabniške pristope in dojemanje poslovne stvarnosti. Tako ne preseneča, da je postala digitalna pismenost in z njo povezane kompetence ena ključnih usmeritev na ravni celotne Evropske Unije!

Digitalne kompetence predstavljajo znanja in veščine posameznika, da v digitalnem okolju opravlja naloge pravilno in učinkovito. Ključna področja digitalnih kompetenc so:

  • informacijska pismenost,
  • komuniciranje in sodelovanje,
  • izdelovanje digitalnih vsebin,
  • varnost,
  • reševanje problemov.

Največji izziv podjetij pri obvladovanju digitalnih kompetenc je, da ne poznajo digitalnih kompetenc svojih zaposlenih, niti ne vedo, katere kompetence so ključne za digitalno preobrazbo podjetja in celotne panoge, v kateri delujejo. Tako razvoja kadrov in njihovih digitalnih kompetenc ne morejo izvajati sistematično, glede na cilje in strategijo podjetja.

5 korakov vzpostavitve upravljanja digitalnih kompetenc

V podjetju B2 se upravljanja digitalnih kompetenc lotijo s preizkušenim pristopom, prek katerega že obvladujejo digitalne kompetence uspešna slovenska podjetja. Pristop sestavlja 5 korakov ali faz, prek katerih se zgradi sistem upravljanja z digitalnimi kompetencami, ki se učinkovito odziva tako na spremembe v strategiji in pri vsakodnevnem poslovanju kot tudi na tehnološke novosti.

Zadnji korak se velikokrat izkaže za ključnega. Zaradi izredno širokega nabora zmožnosti, lahko sodobna digitalna orodja namreč preobremenijo zaposlene in dosežejo ravno nasproten učinek od želenega. Po drugi strani je usposabljanje za vse razpoložljive zmožnosti časovno in finančno potratno – usposabljanja so dolgotrajna, zaposleni vseh zmožnosti največkrat niti ne uporabljajo in zato osvojena znanja sčasoma pozabijo. S pristopom in izkušnjami podjetja B2, zaposleni pridobijo točno tista znanja o digitalnih orodjih in zmožnostih, ki jih bodo lahko s pridom uporabili pri svojem delu.

Zakaj je B2 vodilno podjetje na področju digitalnih kompetenc?

• Celovit pristop k razvoju kadrov na področju digitalnih kompetenc.

• Več ko 30 let vodilno podjetje za izvajanje računalniških usposabljanj.

• Vodilna platforma za e-izobraževanje eCampus s standardnimi in prilagojenimi izobraževalnimi IKT-moduli.

• Popoln nabor formalnih izobraževanj na področju poslovne informatike:

– srednješolski program: Tehnik računalništva

– višješolski program: Informatika

– visokošolski program: Poslovna informatika

– magistrski program: Management in informatika.

• Eden vodilnih svetovalcev za digitalno preobrazbo ter uvajalcev poslovnih informacijskih rešitev in storitev na področju poslovne analitike (BI).

Več najdete na www.b2.eu (P.R.)

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem B2 d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri B2 d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

B2 d.o.o.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem B2 d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku