Računalništvo, telefonija
21.07.2020 19:29

Deli z drugimi:

Share

Poglejte si Amazonov nakupovalni voziček prihodnosti

Poglejte si Amazonov nakupovalni voziček prihodnosti
Poglejte si Amazonov nakupovalni voziček prihodnosti

Amazon je razvil “nakupovalni voziček prihodnosti”, ki potrošnikom omogoča avtomatizirano in hitro nakupovanje živil. Tehnologija beleži vsak izdelek, ki ga postavimo v voziček, ko pa izdelke odstranimo iz vozička, dobimo račun v aplikacijo, kjer vse skupaj plačamo z enim klikom. Amazonov futuristični voziček Dash Carts bi naj v praksi bili prvič uporabljeni v Amazonovi novi trgovini v Los Angelesu, ki se bo odprla konec letošnjega leta.

Dash Cart nakupovalni vozički bazirajo na tehnologiji “Just Walk Out”. Prvič je Amazon to tehnologijo predstavil v svojih trgovinah Amazon Go, kjer smo spoznali koncept nakupovanja brez blagajn. Trgovine Amazon Go omogočajo kupcem, da svoje izdelke preprosto polagajo v košarice, kompatibilna aplikacija pa vse to beleži in na koncu izstavi račun. Amazon se je v zadnjih nekaj letih intezivno začel ukvarjati tudi s fizično trgovino, glavni cilj podjetja pa je narediti nakupovalno izkušnjo bolj “kupcu prijazno”, želijo pa si odstopati od ostalih fizičnih prodajalcev.

Za uporabo vozičkov Dash Cart potrebujemo Amazonov račun in pametni telefon

Ob vstopu v trgovino kupec skenira QR kodo, ki se nahaja v Amazonovi aplikaciji. Ta ga poveže s točno določenim vozičkom, asistentka Alexa pa odpre nakupovalni seznam. Vsak voziček je opremljen s kamerami, ki beležijo izdelke, ki jih kupec položi v voziček. Prav tako je spodnji del vozička opremljen s tehtnico, ki stehta določena živila. Najboljo pogosto je to za sveže proizvode, pri katerih kupec vnese štirimestno kodo in količino izdelkov. V voziček je integriran tudi čitalec kuponov, ki prebere vsa potencialna znižanja in akcije. Vozički Dash Cart so namenjeni za manjše in srednje velike nakupe, pri katerih kupec iz trgovine odnese eno ali največ dve nakupovalni vrečki.

Skozi celoten nakup imamo na vozičku tudi digitalni, pametni ekran, kjer lahko spremljamo ceno nakupa in vse izdelke v vozičku. Ko ima kupec v vozičku vse, kar je imel v mislih, odide do posebne “Dash Cart” linije, ki je rezervirana samo za nakupovanje z dotičnimi nakupovalnimi vozički. Amazonov račun je povezan z bančnim računom, na elektronski naslov pa dobimo kopijo računa.

Za razliko od lokacij Amazon Go, ki ponujajo različne oblike pripravljenih obrokov in prigrizkov, ima trgovina v Kaliforniji enak asortiman kot klasični supermarketi. Lokacija v Woodland Hills območju bo del nove Amazonove verige trgovin, ki naj bi se po zadnjih napovedih odprla še letos. Kljub temu, da se je Amazon v času “korona krize” v večini osredotočil na dostavo izdelkov na dom, so kot kaže veliko energije vložili v razvoj fizičnega nakupovanja. “Za nas je razvoj vozička, ki je uporaben v klasični trgovini, predstavljal velik izziv. Dash Cart bo namreč moral sprocesirati celoten katalog produktov, ki jih nudi klasičen supermarket“, je povedal Dilip Kumar, Amazonov podpredsednik fizične trgovine in tehnologije. K temu je dodal še to, da je najbolj zahtevna naloga od vseh bila ta, da so morali v napravo povezati tehtnico in vse potrebne skenerje.

Voziček Dash Cart je poln kamer in senzorjev

Voziček ima vgrajenih veliko različnih senzorjev in kamer, ki pa zaradi kvalitetnega dizajna sploh niso opazni. Dash Cart takole na prvi pogled izgleda kot navaden nakupovalni voziček. “Močno smo se potrudili, da smo skrili karseda čim več teh senzorjev, da se kupcem ni potrebno naučiti nobenih novih tehnologij ali spreminjati nakupovalnih navad“, je dodal Kumar. Voziček deluje tako, da po prijavi s telefonom tega lahko pospravimo in nakupujemo enako kot smo navajeni.

Amazon torej nadaljuje razvoj svoje “brez-blagajniške” tehnologije Go. Februarja je odprl svojo prvo v celoti “brez-blagajniško” trgovino, imenovano Amazon Go Grocery v Seatllu. V trgovini pa najdemo vse, od svežih izdelkov, pekovskih izdelkov, mesa in gospodinjskih aparatov.


Prijavi napako v članku