Digitalizacija
Poslovne rešitve
04.10.2022 07:32

Deli z drugimi:

Share

Podpisujte dokumente kar od doma

V zadnjih letih se je svet pospešeno digitaliziral in lahko marsikaj opravimo od doma. Tudi za podpis dokumenta nam več ni treba nujno zapustiti domačega udobja.
Foto: Gooya
Foto: Gooya

Vsakdo, ne glede na to, ali govorimo o posameznikih ali podjetjih, slej ko prej spozna, da lahko dokumentacijo podpisujemo hitreje, bolj učinkovito in brez izgube dragocenega časa. Podpisovanje dokumentov iz domačega naslanjača je ponekod že praksa, drugod sistem vpeljujejo, nekateri pa šele spoznavajo njegove prednosti.

Potreba po tovrstnih rešitvah je bila prisotna že pred pandemijo koronavirusa, a se je z njo še povečala. Dogajanje v zadnjih dveh letih je v mnogih panogah le pospešilo proces digitalizacije, ki je bil tako ali tako neizogiben in je prinesel tudi veliko pozitivnega.

V primeru fizičnega podpisa je povezava podpisa s podpisnikom dinamika podpisa (pritisk, hitrost …), v digitalnem svetu pa imamo certifikat, s katerim je bil ustvarjen podpis in ga je podpisniku izdala certifikatna agencija. Torej ne gre zgolj za podpis na daljavo, temveč za mnoge pozitivne vidike, kot so višja verodostojnost, integriteta, cenejša hramba in podobno.

Popolnoma digitaliziran proces podpisovanja dokumentov

V podjetju Gooya te procese razumejo do potankosti, zato so razvili popolnoma digitaliziran proces podpisovanja dokumentov. Z modularno rešitvijo ORDO ni čakanja v vrsti, tudi ne dolgih birokratskih postopkov za okenci. Poudarjajo, da mora biti digitalna storitev enostavna, hitra in predvsem učinkovita.

Kaj je ORDO? Je paket spletnega naročila z videoidentifikacijo ter CRM sistemom, ki s partnerjem REKONO zagotavlja celovito rešitev. Primeren je za vsako podjetje, ki potrebuje identificirano stranko, ki mora nekaj podpisati. Tu lahko gre za banke, zavarovalnice, športne klube in zveze, vrtce, šole … Je idealna rešitev za vse posle, pri katerih potrebujete identifikacijo stranke na daljavo. »Še sami nismo našli vseh načinov uporabe, ki jih je zagotovo še veliko,« pravijo v podjetju Gooya.

Kot slikovit primer lahko vzamemo menjavo naročniškega razmerja pri mobilnem operaterju. Če torej želimo zamenjati naročniško razmerje, moramo v poslovalnico, kjer lahko vse uredimo. Lahko pa bi isto uredili tudi od doma. Kako? Z rešitvijo, ki jo ponuja podjetje Gooya s partnerjem REKONO, bi lahko dokumente podpisali prek spleta ter se na ta način izognili morebitni gneči, predvsem pa bi prihranili čas in vse uredili iz udobja domače dnevne sobe.


Kaj dobite v paketu ORDO + REKONO?

  • Zaledni sistem, v katerem lahko speljete zaledni del procesa, torej neke vrste CRM.
  • Že integrirano povezavo s sistemom za elektronsko identifikacijo REKONO ter s tem možnost podpisovanja.
  • Sistem za vodenje uporabnikov: vsak uporabnik ima nek svoj profil, kjer lahko pregleduje svoje posle s pravno osebo (nadgradnja paketa omogoča tudi uvoz obstoječih podatkov o vsaki pogodbeni strani).

Od prijave v račun do sklenitve posla

Uporabnik se mora najprej prijaviti oziroma ustvariti račun REKONO, takrat tudi verificira elektronski naslov in telefonsko številko ter dopolni osebne podatke. Temu delu procesa pravimo “onboarding”, saj uporabnik tako postane tudi uporabnik REKONA in dobi eIdentito, s katero lahko opravlja posle. Sledi zahvalna stran s preverjanjem eIdentitete. S sedaj že obstoječo eIdentito nato nadaljuje proces/naročilo, ki ga je začel; izpolni celoten obrazec (kar od njega za izpolnitev naročila potrebuje ponudnik) s še nekaj drugimi podatki in njegova vloga se zapiše v zaledni sistem.

Vsakemu uporabniku eIdentite lahko pripišemo nivo zaupanja. Poznamo tri nivoje: 10, 20 in 30. V nekaterih primerih nivo identitete 10 zadostuje za sklepanje naročila. Kadar pa najnižji nivo ne zadostuje in uporabnik potrebuje višji nivo, se izvede video identifikacija, ki jo izvaja certificiran klicni center. V primeru, da uporabnik oziroma stranka že ima nivo zaupanja 20 ali 30, pa je takoj obveščena o uspešno oddani vlogi. Nato dobi obvestilo, da lahko podpiše dokumentacijo (v storitvi RekonoSign) ter tako s svoje strani zaključi naročilo. Zatem pa naročilo oziroma vlogo podpiše še ponudnik in posel je sklenjen.

Rešitev že danes marsikomu poenostavi poslovanje in prihrani marsikatero pot ter čakanje v vrsti. V prihodnjih letih lahko pričakujemo, da bomo lahko na daljavo uredili skoraj karkoli.

Več najdete na www.gooya.si (P.R.)


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Gooya.
Vas zanima več iz te teme?
digitalni podpis


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več