Računalništvo, telefonija
22.12.2018 14:08

Deli z drugimi:

Share

Podjetje TSMC že razmišlja o procesorjih izdelanih v 3-nanomerski tehnologiji

Podjetje TSMC se že pripravlja na proizvodnjo čipov v 3-nanometrskem proizvodnem procesu.
Podjetje TSMC se že pripravlja na proizvodnjo čipov v 3-nanometrskem proizvodnem procesu.

Podjetje TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) je eno izmed največjih proizvajalcev čipov na svetu. Uspešno podjetje seveda želi ta položaj ohraniti tudi v prihodnje, to pa bo seveda doseglo le z odločnim napredkom na področju tehnologije izdelave čipov. To je določeno prednost že pridobilo z uspešno uvedbo 7-nanometrskega proizvodnega procesa, ki se uporablja za izdelavo številnih mobilnih procesorjev, kot sta na primer Apple A12 Bionic in Huawei Kirin 980. Poleg tega je podjetje TSMC že pripravljeno na naslednji korak, in sicer pričetek izdelave procesorjev v 5-nanometrski tehnologiji, ki bodo še zmogljivejši, a varčnejši z električno energijo.

Kot vse kaže se podjetje TSMC že pripravlja na naslednji korak, saj njegovi inženirji že delajo na čipih, ki bodo izdelani z napredno 3-nanometrsko tehnologijo. Ta bo omogočala doseganja precej večje zmogljivosti v primerjavi z obstoječimi rešitvami, hkrati pa bo porabila precej manj električne energije, kar bo posledično pomenilo manj segrevanja. Prva tovarna za izdelavo tovrstnih procesorjev naj bi bila postavljena med leti 2020 in 2021, proizvodnja prvih naprednih procesorjev s pomočjo 3-nanometrske tehnologije pa naj bi se pričela med letoma 2022 in 2023.

Podjetje TSMC bo v proces proizvodnje procesorjev s pomočjo 3-nanometrske tehnologije vložilo približno preračunanih 16,7 milijard evrov, poseben poudarek pa bo podjetje namenilo tudi na ohranjanju okolja in energijski učinkovitosti proizvodnega procesa. Nova tovarna bo postavljena v območju Tainan Park, nedaleč stran od tovarne, ki bo zadolžena za proizvodnjo čipov s pomočjo naprednega 5-nanometrskega proizvodnega procesa.


Prijavi napako v članku